U propovijedi na V. uskrsnu nedjelju, 10. svibnja, u sarajevskoj katedrali vrhbosanski nadbiskup koadjutor Tomo Vukšić odgovorio je na reakcije pojedinih osoba koje žele odrediti crkvenim predstavnicima za koje pokojnike smiju, a za koje ne smiju moliti tražeći da se to čak i zabrani.

Budući da je riječ o osobama koje nisu katolici ili su kršteni ali ne žive kršćanskim vjerskim životom, donosimo dio propovijedi izrečene na misi su katedrali Srca Isusova. Tom prigodom nadbiskup Vukšić pojasnio je:
„Kršćani su sluge Božje među ljudima, koje im providnost Božja šalje na njihove životne putove. Oni su sluge Božje, koje samo Boga slušaju i slijede Isusov primjer o tomu kako će moliti i ponašati se. Poistovjećuju se samo s Isusom i ni s kim više. Samo njegov nauk slijede i ničiji više. Iz njihove molitve i ljubavi nitko nije isključen. Čak ni najgrublji neprijatelji i progonitelji. Kao u Isusovu primjeru, koji je usred strašnih patnja i bola molio čak i za svoje mučitelje: ‘Oče, oprosti im, ne znaju što čine’ (Lk 23,34). Kršćani zato mole i za dobre, da ih Bog uzdrži u tomu. Mole i za loše i zle, da ih dragi Bog vrati na pravi put. Molimo i za sve pokojne: za one koji su bili dobri, da ih dragi Bog nagradi vječnim životom i da nas podrži kako bismo se mogli ugledati u njihove lijepe primjere. Ali i za one, koji su bili na strani zla, da im Bog grijehe oprosti i smiluje im se po svom milosrđu, te da sve ljude blagoslovi i sačuva od zla puta. Molimo i za one, koji Isusa i njegovu Crkvu ne razumiju u ovakvu naučavanju i ponašanju. Molimo i za sebe, da ustrajemo u dostojanstvu svetoga puka Božjega, svetoga svećeništva, i da nam svako zlo uvijek bude posvema strano. U tom smislu, završit ćemo ovo razmišljanje riječima svetoga Petra, koje je on u davno vrijeme uputio Isusovim učenicima, a koje vrijede za svako doba, pa i za sadašnju našu kušnju: ‘Ljubljeni! Zaklinjem vas da se, kao pridošlice i putnici, klonite putenih požuda, koje vojuju protiv duše; življenje vaše među poganima neka bude uzorno, da upravo onim za što vas sada potvaraju kao zločince, pošto promotre vaša dobra djela, proslave Boga u dan pohoda’ (1 Pt 2,11-12)“.

Podsjetimo, biskupi HBK i BK BiH, na zajedničkom zasjedanju 2. ožujka ove godine u Banjoj Luci, dogovorili su da kardinal Vinko Puljić 16. svibnja u predvodi misu u okviru komemoracije na Bleiburškom polju.

Kardinal Vinko Puljić je nedavno  za Laudato TV potvrdio kako će svetu misu predslaviti 16. svibnja u sarajevskoj katedrali. Tom prilikom je izjavio kako su mu biskupi obaju biskupskih konferencija dali mandat da predvodi komemoraciju za žrtve bleiburškog križnog puta kao i svih drugih žrtava rata i poraća. što je on rado prihvatio.

„Jer sam prije 15 godina isto tako predslavio i drago mi je da mogu opet. Sada kada je 75 godišnjica Bleiburga sam isto htio predslaviti. Kako ne mogu ići u Austriju pa smo se dogovorili da učinimo to u katedrali u Sarajevu s prijenosom, da odavde pošaljem molitvu i poruku iz katedrale. Ove godine ćemo prihvatiti stvarnost kakva jest, ali nećemo zaboraviti žrtve“, izjavio je kardinal Puljić.

Uslijedile su brojne reakcije. Krajem prošloga tjedna predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović pozvao je vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića da još jednom o tome razmisli i otkaže svetu misu. Po sudu Džaferovića, ali i njegova kolege u Predsjedništvu BiH Željka Komšića, misom bi se zapravo komemoriralo počinitelje zločina.

Reagirao je i gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka, koji je kazao kako ne vidi ništa sporno u tome da se da se komemoriraju žrtve komunističkog režima, ali je istaknuo kako se to mora činiti bez bilo kakvih fašističkog znakovlja i poruka. Međutim, iz njegove stranke, SDA-a, oglasili su se priopćenjem u kojem najoštrije osuđuju najavu mise.

Predsjednik Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata BiH Sead Đulić također je iskazao svoje protivljenje svetoj misi za žrtve Križnog puta.

Glavni tajnik Biskupske konferencije Ivo Tomašević je u petak, 9. svibnja, za Hinu komentirao lavinu reakcija na služenje svete mise u sarajevskoj katedrali: “Žao mi je da i nakon 30 godina od dolaska demokracije na ove prostore i svega onoga što nam se događalo u nedavnom ratu ima onih koji bi nas, umjesto da se distanciraju od svih zločina, željeli vratiti u vrijeme jednoumlja kada je vladala samo jedna partija i postojala smo jedna istina koju odredi ta partija”.

“Crkva je molila za pokojne i ubuduće će moliti ne dopuštajući da bude uvučena u bilo koju ideologiju. Ta molitva ne bi trebala smetati nijednom čovjeku dobre volje”, izjavio je glavni tajnik Biskupske konferencije BiH.