USTUPAK SUVREMENOJ KULTURI

Hoće li restauracija katedralu Notre-Dame pretvoriti u ‘politički korektni Disneyland’?

Prema prijedlogu obnove katedrale Notre-Dame, ispovjedaonice, oltari i klasične skulpture bit će zamijenjeni modernističkim muralima, a novi zvučni i svjetlosni efekti kreirat će nove 'emocionalne prostore'. Je li rekonstrukcija požarom uništenog dijela katedrale samo izlika za njezinu cjelokupnu preobrazbu?

Matija Štahan/CNA
Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Francuske vlasti nadležne za očuvanje povijesne i kulturne baštine u četvrtak su odobrile kontroverzne planove za izmjene interijera pariške katedrale Notre-Dame, piše CNA.

Članovi Nacionalnog odbora za baštinu i arhitekturu podržali su prijedloge o renovaciji katedrale čije je krovište ozbiljno oštećeno u potresu 2019. godine. Prema pisanju francuskih medija, Ministarstvo kulture proglasilo je kako su “stručnjaci dali pozitivnu ocjenu o programu obnove unutrašnjosti”.

Odbor je izrazio rezerve prema dvije točke novog nacrta. Prvi se tiče prijedloga o uklanjanju kipova svetaca, a drugi instalacije pomičnih klupa.

Odluka o prihvaćanju prijedloga renovacije uslijedila je nedugo nakon što je više od stotinu vodećih francuskih intelektualaca kritiziralo iznesene prijedloge.

U članku zajednički objavljenom u časopisu La Tribune de l’Art i listu Le Figaro, skupina intelektualaca napisala je: “Pariška nadbiskupija želi iskoristiti restauraciju kako bi preobrazila interijer Notre-Damea u projekt koji posve iskrivljuje dekor i liturgijski prostor”.

“Nadbiskupija vjeruje kako je uništenje koje je prouzročio požar zapravo prigoda za preobrazbu posjetiteljeva viđenja građevine, iako je šteta nastala požarom ograničena na krovište i vrh tornja, a ništa od unutarnje baštine nije oštećeno”, dodaje se.

Potpisnici, među kojima se nalazi i filozof Alain Finkielkraut, ističu: “Projekt predviđa instalaciju pomičnih klupa, osvjetljenja koje se mijenja ovisno o godišnjem dobu, video projekcije na zidovima itd., to jest, drugim riječima, iste pomodne (i samim time već sada strahovito zastarjele) ‘uređaje za posredovanje’ kakve nalazimo u svim ‘sveprožimajućim’ kulturalnim projetima, u kojima se budalastost često isprepleće s kičem”.

Kao što smo već pisali, kritike predloženih rješenja ovdje ne prestaju. Kako izvještava britanski Daily Telegraph, kritičari strahuju da će predložene promjene Notre-Dame pretvoriti u “politički korektni Disneyland”. To je kao da Disney ulazi u Notre-Dame, izjavio je arhitekt Maurice Culot.

“Ispovjedaonice, oltari, klasične skulpture bit će zamijenjeni modernističkim muralima, a novi zvučni i svjetlosni efekti kreirat će ’emocionalne prostore'”, stoji u članku.

Kapele će tematski biti usmjerene na Afriku i Aziju, dok će biblijski citati biti projicirani na kapele u različitim jezicima, uključujući i mandarinski, dodaje se.

“Ono što se predlaže učiniti u Notre-Dameu nikada ne bi bilo učinjeno u Westminsterskoj opatiji ili Bazilici sv. Petra u Rimu. To je nešto nalik na tematski park, vrlo djetinjasto i trivijalno uzmemo li u obzir veličajnost tog prostora”, istaknuo je Culot.

Neki drugi glasovi su, međutim, podržali prijedlog obnove. Povjesničarka umjetnosti Elizabeth Lev je u članku za Washington Post predložila da se pet kapela posveti pet kontinenta, s projekcijom biblijskih redaka na mnogim jezicima.

Otac Gilles Drouin, svećenik koji nadgleda restauraciju interijera, za AFP je izjavio kako je cilj obnove očuvati katedralu kao prostor bogoslužja, ali i kao mjesto dobrodošlice i edukacije posjetitelja “koji ne dolaze uvijek iz kršćanske kulture”.

Unutrašnjost katedrale će, ističe Drouin, sadržavati “portrete iz 16. i 18. stoljeća koji će biti u dijalogu s modernim umjetničkim djelima”.

Francuska vlast nadgleda strukturnu restauraciju i konzervaciju katedrale, ali obnova interijera u crkvenoj je nadležnosti. Plan restauracije naposljetku će morati odobriti francusko Ministarstvo kulture. Ministrica Roselyne Bachelot ranije je izjavila kako bi katedrala nakon obnove trebala izgledati “identično” kao prije požara.

Katedrala Notre-Dame ponovno bi se trebala otvoriti javnosti Te Deumom 16. travnja 2024. godine.

S obzirom na suprotstavljene vizije obnove Notre-Dame, koje odražavaju dublja unutarcrkvena neslaganja po pitanju oponiranja ili podvrgavanja suvremenoj kulturi, čini se da će se o sukobima oko izgleda najpoznatije francuske katedrale, neovisno o ishodu, još dugo raspravljati.

Objavljeno: 11. prosinca 2021.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.