Desetero katolika, pet svećenika, dvije časne sestre i tri laika oteti su 11. travnja u Croix Les Bouquetsu dok su išli na slavlje uvođenja u službu novog župnika. Otmica se pripisuje razbojničkoj skupini 400 Mawozo.

Otmičari su zatražili otkupninu od milijun američkih dolara i odštetu od Vlade Francuske Republike čija je kolonija Haiti bio do stjecanja neovisnosti 1803. Jedna od otetih žena oslobođena je zbog bolesti, a sada su na slobodu puštena još trojica haitijskih svećenika. Međutim, otmičari ustraju u svojim zahtjevima i prijete izgladnjivanjem preostalih šest osoba koje drže u zarobljeništvu. Među njima je i dvoje francuskih državljana – svećenik i časna sestra.

Crkva na Haitiju u srijedu 21. travnja zaustavila je djelovanje svih svojih institucija da bi usmjerila pozornost na nevolju otetih katolika. Predsjednik Jovenal Moise obećava da će se napori za oslobađanje nastaviti dok svi ne budu pušteni na sigurno.

Ujedinjeni narodi izvijestili su da je na Haitiju broj otmica u godinu dana porastao za 200 %. Jedna od najsiromašnijih zemalja zapadne hemisfere ubrzano pada u bezakonje, tako da kretanje ulicama, bilo noću bilo danju, više nije sigurno, objavio je Vatican News.