Najvažniji vatikanski čovjek za ekumenizam, kardinal Kurt Koch, podržao je prijedlog da katolici i pravoslavci slave Uskrs na zajednički datum.

Prijedlog je nedavno uputio pravoslavni nadbiskup Job Getcha, inače stalni predstavnik Ekumenske carigradske patrijaršije pri Svjetskom vijeću Crkvi, poručivši kako bi 2025. godina, kada kršćani obilježavaju 1700. obljetnicu Prvog nicejskog sabora, bila odličan trenutak za reformu kalendara.

Kako prenosi Catholic News Agency, kardinal Kurt Koch je u razgovoru za Kathch pozdravio ideju, potvrdivši kako je obljetnica “dobra prilika” za navedenu promjenu te da se nada da će naići na “pozitivan odgovor”.

Prvi nicejski sabor održan je 325. godine, a na njemu se, uz druga pitanja poput arijanske hereze, raspravljalo i o datumu slavlja Uskrsa. Današnje razlike u datumu slavljenja najvećeg kršćanskog blagdana plod su različitih kalendara – gregorijanskog i julijanskog.

“Dogovoriti zajednički datum Uskrsa neće biti lako, ali je vrijedno pokušaja”, poručio je Koch, inače predsjednik Papinskog vijeća za jedinstvo kršćana.

“Ta želja također je vrlo draga papi Franji i koptskom papi Tawadrosu.”