Glasnogovornik Opusa Dei u Ujedinjenom Kraljevstvu, Jack Valero, dao je naslutiti je da bi u svjetlu promjena koje je papa Franjo napravio vezano za narav “osobnih prelatura”, Opus Dei mogao potražiti drugu kategoriju koja bolje odražava njegov unutarnji identitet, prenosi Crux.

“Ako se na kraju ispostavi da je Crkva odlučila kako laici ne mogu biti dio prelature, onda Opus Dei ne može biti prelatura i morao bi pronaći nešto drugo”, kazao je Valero.

“Možda ovaj oblik (osobna prelatura) mora krenuti drugim smjerom, a onda će i Opus Dei morati krenuti drugim smjerom. Vidjet ćemo što će se dogoditi u budućnosti”, rekao je Valero u videu koji je snimljen kao odgovor na članak koji je o Opusu Dei izašao u Timesu.

U Timesovom članku je, između ostaloga, istaknuto kako je Franjo sa svoja dva nedavna motuproprija “snizio posebni status Opusa Dei”. Odbijajući ikakve želje organizacije za “posebnim statusom”, Valero je priznao da u Crkvi dulje vrijeme postoji tenzija po pitanju naravi osobnih prelatura.

Vizija utemeljitelja Opusa Dei, svetog Josemarije Escrive, prema Valeru, bila je da svećenici i laici dijele isti poziv i pripadaju istoj strukturi. “Nema organizacije u Katoličkoj Crkvi koja dopušta ovu jednostavnu stvar”, rekao je.

Prema Valeru, cilj takve strukture nije bio izdvojiti laike Opusa Dei iz njihovih župa ili biskupija, već naglasiti jednakost i jedinstvo poziva unutar organizacije.

Opus Dei je vjerovao da je pronašao svoj “kanonski dom” 1982., kada mu je Ivan Pavao II. dodijelio status osobne prelature, ali nakon samo nekoliko mjeseci Papa je odobrio novi Kanonski zakon koji, čini se, sugerira da su prelature prvenstveno za svećenike, ne i za laike.

“Ova napetost se nastavila godinama”, rekao je Valero koji se u videu prisjetio kako je svetom Josemariji tijekom prvog posjeta Rimu 1940-ih rečeno da je stigao “sto godina prerano”.

“Možda je još prerano da imamo organizaciju koja će biti potpuno odobrena s muškarcima i ženama, članovima u celibatu i oženjenim članovima, te laicima i svećenicima, koji će svi imati isti poziv i biti u istoj organizaciji”, rekao je.

“Ovo još ne postoji u Katoličkoj Crkvi, osim ako se prelaturi ne dopusti da to bude”, rekao je Valero. “Dakle, nastavljamo tražiti.”