Napuljska nadbiskupija u Vatikan je poslala dosje koji sadrži dokaze o homoseksualnoj aktivnosti četrdeset talijanskih svećenika i bogoslovam, objavljeno je u pondjeljak na stranici nadbiskupije.

U dosjeu od 1200 stranica koji je sastavio muški gay escort Francesco Mangiacapra nalazi se inkriminirajuća komunikacija s društvenih mreža, te brojne seksualne fotografije 34 svećenika i 6 bogoslova.

U izjavi za talijanske medije Mangiacapra je kazao kako nije želio povrijediti navedene osobe, već im “pomoći da shvate kako njihov dvostruki život ne koristi ni njima ni ljudima koji od njih očekuju da ih vode”, te dodao kako nijedan od njih nije osumnjičen za spolne odnose s maloljetnicima.

“Riječ je o grijesima, a ne kaznenim djelima”, rekao je Mangiacapra.

Napuljski nadbiskup kardinal Cresenzio Sepe u izjavi objavljenoj na službenoj internetskoj stranici nadbiskupije potvrdio je kako je zbog težine slučaja dokumentaciju odlučio poslati u Vatikan jer “oni koji su zgriješili moraju platiti cijenu, te im treba pomoći da okaju počinjenu štetu”. Napuljski nadbiskup izjavio je i kako nijedan od svećenika koji se spominje u dosjeu nije djelovao na području Napulja. Nije precizirano kada je dokumentacija došla u Vatikan, samo je potvrđeno da je već tamo.

Spomenimo kako se prema “Uputama o kriterijima za razlučivanje zvanja s obzirom na osobe s homoseksualnim sklonostima” Kongregacije za katolički odgoj iz 2005. godine “ne mogu pripustiti u sjemenište ili za svete redove one koji prakticiraju homoseksualnost, pokazuju duboko ukorijenjene homoseksualne sklonosti ili podupiru tzv. ‘gay kulturu'”, a ova je vijest samo još jedan poticaj i poziv na buđenje odgovornima u Crkvi da još ozbiljnije pristupe izboru i odgoju svećeničkih kandidata.

I premda smo kao vjernici žalosni zbog ove i sličnih vijesti koje nas na bolan način podsjećaju da Crkvu koja je Božja čine grešni ljudi, ne smijemo klonuti, već trebamo još više moliti za svoje svećenike, a osobito biskupe, te se nadati se da će Duh Sveti još više ražariti njihovu vjeru i ljubav prema Crkvi, te odgovornost prema službi koju vrše.

Molitva za Crkvu

Svemogući Bože! Ti si se u Isusu Kristu objavio svim narodima. Brojni su u njemu tebe prepoznali i prihvatili te, te postali članovi tvoje velike obitelji. Molimo te za cijelu Crkvu, ispuni je svojom istinom i mirom. Čisti je gdje je okaljana, ispravljaj i podiži gdje pada u nevjeri, ozdravljaj je gdje je narušena, udijeli joj što joj nedostaje i obdari snagom i odvažnošću da svi njezini članovi ustraju u naviještanju evanđelja riječju i životom po vjeri na hodočasničkom putu prema nebeskoj domovini. Amen.

Preporučujemo: Don Damir Stojić o slučaju svećenika koji je priznao da je gay: ‘Volio bih da se svećenici koji žive takav dvostruki život obrate ili napuste službu, to čisti Crkvu’

Miodrag Vojvodić | Bitno.net