Church Militant, kontroverzna američka web stranica koja se godinama bavila crkvenim temama prestat će s radom sljedećeg mjeseca nakon presude protiv nje za klevetu u iznosu od 500.000 dolara, javlja CNA.

Church Militant bio je poznat po vrlo agresivnom pristupu u svojim tekstovima i videima, ne libeći se teško optuživati svećenike, biskupe i kardinale, posebice u SAD-u, te po političkoj podršci Donaldu Trumpu.

Odvjetničko društvo ‘Todd & Weld’ sa sjedištem u Bostonu u priopćenju za javnost navelo je da je Church Militant “pristao na donošenje presude protiv sebe u iznosu od 500.000 dolara” u tužbi za klevetu koju je pokrenuo vlč. Georges de Laire, sudski vikar biskupije Manchester u New Hampshireu.

Razlog tužbi je članak naslova “Vikar New Hampshirea mijenja dogmu u herezu”, u kojem je autor Marc Balestrieri naveo niz negativnih komentara na račun vlč. de Lairea koji je naknadno tužio i autora i Church Militant.

Kako su u priopćenju za medije naveli iz odvjetničkog društva ‘Todd & Weld’, Balestrieri tijekom sudske parnice “nije mogao navesti nijedan izvor koji je rekao bilo što negativno o vlč. de Laireu”. Cijeli članak bio je “pokušaj diskreditiranja vlč. De Lairea”, poručili su iz odvjetničkog društva.

U priopćenju stoji i kako će tvrtka St. Michael’s Media koja je vlasnik Church Militanta “prestati sa svim aktivnostima Church Militanta do kraja travnja 2024.”

CNA navodi kako iz Church Militanta nisu dobili komentar na slučaj, ali stranica je objavila ispriku vlč. De Laireu zbog klevete.

Krajem prošle godine Church Militant je napustio njegov osnivač i najprepoznatljivije lice: Michael Voris. Kao razlog je naveo kršenje moralnog kodeksa. Iako nije komentirao o čemu je riječ, kazao je kako je počinio neke “odvratno ružne stvari”.

Washington Post je prošlog tjedna izvijestio da su se zaposlenici “požalili da je Voris slao svoje fotografije bez majice osoblju i suradnicima Church Militanta” dok je još tamo radio.