Francuski biskupi solidarizirali su se s poljoprivrednicima koji prosvjeduju diljem zemlje. Nakon višednevnih prosvjeda u pokrajinama, 29. siječnja farmeri su odlučni blokirati glavne ceste koje vode prema Parizu, uz stvaranje prometnih gužvi diljem francuske prijestolnice.

Poljoprivrednici koji prosvjeduju imaju za cilj izvršiti pritisak na vladu oko budućnosti njihove industrije, koja je uzdrmana posljedicama geopolitičkih zbivanja kao i pritiskom na njih uzrokovanog mjerama za očuvanje okoliša.

Prosvjednici na pariškim cestama držali su natpise s porukama poput “Nema hrane bez farmera” i “Naš kraj značio bi glad za vas”.

Biskup Tarbesa i Lourdesa, Jean-Marc Micas, osobno je obišao ceste blokirane traktorima kako bi pozdravio prosvjednike. Pozvao je i vjernike da pokažu razumijevanje prema razlozima koji sile farmere na blokade te da pruže potporu njihovom radu, prenio je Catholic Review.

Nadbiskup Montpelliera, Norbert Turini, u zajedništvu s biskupima četiri okolne biskupije, uputio je pismo poljoprivrednicima u kojem je pokazao razumijevanje za njihove „legitimne zahtjeve“.

“Suočeni s rastućim troškovima koji vas lome, sve restriktivnijim standardima koji su vam nametnuti, stalnim kontrolama, pretjeranim administrativnim procedurama, patite do te mjere da vičete od očaja”, napisali su biskupi poljoprivrednicima.

“Ograničenja koja nameću klimatske promjene i potreba da se zaštiti planet također znače dodatne troškove za proizvodnju”, dodali su, pozivajući na “hitne mjere”, na nacionalnoj i europskoj razini, kao odgovor na “pravedne zahtjeve” prosvjednika za “pristojnim” prihodima. Istaknuli su da su neki poljoprivrednici počinili samoubojstvo zbog “spirale prezaduženosti”.

Među ostalima, oglasio se i nadbiskup Bordeauxa, grada smještenoj u regiji poznatoj po vinima, te pozvao na solidarnost s vinarima.

“Naši posjeti farmama i poljoprivrednim gospodarstvima daju nam uvid u svakodnevne napore svih uključenih. Želimo zahvaliti poljoprivrednicima koji su se bezrezervno posvetili ovom zahtjevnom poslu, u kojem ne broje sate, u kojem se suočavaju s nepredvidivim vremenskim uvjetima i u kojem nemaju kontrolu nad prodajnim cijenama”, napisao je nadbiskup Jean-Paul James.

U sličnom su tonu pisali i biskupi Bretanje, koji su spomenuli i poteškoće s kojima se suočavaju ribari. Kritizirali su nelojalnu konkurenciju “proizvodnje iz inozemstva gdje ekološki standardi nisu obvezujući, ili čak ne postoje”.