Nakon napada nožem na malu djecu i odrasle na igralištu u francuskom gradu Annecyju, lokalni katolički biskup Yves Le Saux pozvao je vjernike na misu u petak 9. lipnja navečer nakon koje će uslijediti molitva za žrtve i njihove obitelji u katedrali, izvijestio je Vatican News.

U izjavi na mrežnoj stranici biskupije Annecy, Le Saux izražava svoj užas i duboku tugu zbog napada. Biskup je žrtvama i njihovim obiteljima zajamčio molitve katolika. Napad je duboko potresao Francusku.

Osumnjičeni počinitelj, 31-godišnjak, u četvrtak 8. lipnja je na igralištu uz jezero napao i nožem ranio šest osoba, među kojima i četvero male djece, od kojih su neki i životno ugroženi. Snage sigurnosti su ga svladale. Prema tvrdnjama nadležnih, muškarac dolazi iz Sirije, godinama je živio u Švedskoj kao osoba s pravom na azil i tek je prije nekoliko mjeseci došao u Francusku, gdje je bio bez stalne adrese. U petak bi trebao biti psihološki pregledan i ispitan. Francuski predsjednik Emmanuel Macron nazvao je taj čin činom „apsolutnog kukavičluka“.

Prema izvješćima francuskih medija, napadač je kršćanin. Televizijska kuća BFMTV izvijestila je, pozivajući se na video snimku zločina, da je muškarac prije napada navodno uzviknuo „U ime Isusa Krista“. Napadač je prilikom uhićenja kod sebe imao križ i molitvenik. Lokalna tužiteljica Line Bonnet-Mathis nije sudjelovala u nagađanjima o čovjekovom motivu u četvrtak navečer. „Još je prerano reći“, objasnila je. BBC navodi kako je napadač viđen kod igrališta u posljednjim danima. Buljio je u obližnje jezero i mumljao u bradu.

Ubijanje ili pokušaj ubojstva u ime Boga apsolutno je „izopačenje“ vjere, naglasio je biskup Le Saux u intervjuu za BFMTV, u kojemu je upitan i o mogućoj pozadini zločina. Općenito, drama „pokreće pitanja o nasilju koje prožima naše društvo i obvezuje nas da sve više zajedno radimo na borbi protiv nasilja“, rekao je biskup u svojoj izjavi na biskupijskoj mrežnoj stranici.