Francuska vlada je od prosinca zatvorila dvadesetak džamija i molitvenih prostora koje se držalo izvorištima radikalnoga islama – objavio je jučer francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve.

Rekao je da „u Francuskoj nema mjesta za one koji pozivaju na i potiču mržnju u molitvenim prostorima ili džamijama te za one koji ne poštuju određena republikanska načela, osobito ravnopravnost muškarca i žene“.

Cazeneuve je objavio tu vijest poslije sastanka s čelnicima Francuskog muslimanskog vijeća, nakon terorističkog napada u Nici i umorstva o. Jacquesa Hamela za vrijeme mise u Saint-Etienne-du-Rouvray. U Francuskoj ima oko 2500 džamija i molitvenih prostora, a radikalni salafizam – stroga sunitska interpretacija islama – propovijeda se u oko 120 bogomolja – prenijela je agencija AsiaNews.

Francuski je ministar unutarnjih poslova kazao da je od 2012. godine 80 osoba izbačeno iz zemlje, a u tijeku je još desetak izgona. Kako bi se spriječilo širenje radikalnog islama u Francuskoj, premijer Manuel Valls je prošloga tjedna rekao da bi mogao razmotriti privremenu zabranu inozemnog financiranja džamija, potičući „novi model“ odnosa s islamom. Cazeneuve je potvrdio da se radi s Francuskim muslimanskim vijećem kako bi se zajamčila potpuna transparentnost u financiranju džamija, uz „rigorozno pridržavanje sekularnih načela“.

RV | Bitno.net