Ubuduće će se francuski svećenici moći identificirati nacionalnom standardiziranom svećeničkom iskaznicom. Francuska biskupska konferencija predstavila je u srijedu 10. svibnja novu verziju celebreta za francuske svećenike i đakone. Svi svećenici inkardinirani u francuskim biskupijama ili redovničkim zajednicama, kao i oni koji su na drugi način aktivni u zemlji, upisani su u središnju bazu podataka. Autentičnost osobne iskaznice može se provjeriti skeniranjem QR koda. Osim toga, u bazi podataka su, u skladu s zahtjevima crkvenog kanonskog zakona, pohranjene i informacije o eventualnim zabranama slavljenja nekima od vlasnika kartica.

Novi celebret može se koristiti kao iskaznica u formatu osobne iskaznice ili kao QR kod na pametnom telefonu, a uz fotografiju iz putovnice te osobne podatke sadrži i podatke o inkardinaciji, odnosno članstvu u biskupiji ili redovničkoj zajednici. Vrijedi godinu dana. Centraliziranjem ove usluge olakšat će se posao pojedinim biskupijama koje više neće morati izdavati celebret, koji se ranije ponegdje mogao lako i krivotvoriti. S QR kodom to postaje gotovo neizvedivo, jer je on direktno povezan s bazom podataka koja se redovito ažurira.

Iz razloga zaštite podataka, jednostavnim zahtjevom samo će se vidjeti postoje li ograničenja svećeničke ili đakonske službe, a točna vrsta sankcije može se prikazati tek nakon unosa tajnog četveroznamenkastog koda. Osim informacije o mogućnosti slavljenja sakramenata i sakramentala, kao i ograničenja u ophođenju s maloljetnicima, u zasebno slobodno polje za tekst mogu se unijeti i posebni slučajevi te bilješke.

O uvođenju baze podataka i nacionalnog celebreta odlučila je 2021. Francuska biskupska konferencija, također kao dio mjera protiv zlostavljanja. Prema podacima biskupske konferencije, u bazi podataka uneseno je svih 13 000 svećenika i 3 000 đakona u zemlji.

Opće kanonsko pravo propisuje da svećenici nepoznati svećeniku koji je odgovoran za crkvu mogu biti primljeni na slavlje samo ako predoče pismo preporuke svog nadležnog poglavara. Ovo pismo, nazvano celebret, posebno je važno na putovanjima i velikim događajima kako bi se spriječile prijevare. Lažni svećenici također redovito dolaze na naslovnice i u drugim zemljama. Nedavno je postao poznat slučaj laika iz biskupije Speyer u Njemačkoj koji se, među ostalim, predstavljao kao svećenik u biskupiji Rottenburg-Stuttgart te je čak i krstio dijete.