U Lisabonu se ovih dana nalazi oko 354 tisuće mladih hodočasnika koji su iz cijeloga svijeta došli kako bi sudjelovali na Svjetskom danu mladih, a među njima je i oko 1600 Hrvata. Prisutno je gotovo 700 biskupa, među kojima je 30 kardinala te dvojica hrvatskih biskupa, šibenski biskup i predsjednik Odbora za mlade HBK Tomislav Rogić te dubrovački biskup i predsjednik Vijeća HBK za laike Roko Glasnović. Program je započeo misom otvorenja u Parku Eduarda VII.

Kardinal Clemente je na početku propovijedi pozdravio sve prisutne hodočasnike i poželio im dobrodošlicu. Kazao je da je misa koju slave misa Pohoda Djevice Marije te je posjetio na geslo ovogodišnjeg susreta: „Tih dana usta Marija i pohiti“ (Lk 1, 39).

– Pročitajte više: Moćan video: Ovako izgleda kada stotine tisuća mladih dođu na misu

„Marija je ustala i žurno krenula u susret Elizabeti. To je evanđeoski odlomak koji uključuje i nas same“, poručio je predslavitelj. Rekao je da će govoriti o tri točke: krenula je, žurno otputovala u gorje te ušla u Zaharijinu kuću i pozdravila Elizabetu.

Propovjednik je kazao mladima da je Marijin put bio težak te da je bila mlada poput njih.

„Svi ste vi također krenuli. Za mnoge je to bio težak put zbog udaljenosti, veza i troškova koje je putovanje zahtijevalo. Trebalo je združiti sredstva, organizirati aktivnosti za njihovo dobivanje i osloniti se na solidarnost koje, hvala Bogu, nije nedostajalo. Izbliza ili izdaleka svi ste krenuli. Vrlo je važno krenuti. Tako se trebamo suočiti s vlastitim životom, kao s putovanjem koje treba prijeći, čineći svaki dan novom etapom tog puta“, dodao je lisabonski patrijarh.

Kazao je mladima da ih danas mnogo toga može sputavati, poput mogućnosti da istinsku stvarnost zamijene virtualnim svijetom. „Virtualna stvarnost nas drži ispred stvari koje nas lako koriste kada mislimo da mi njih koristimo. Naprotiv, stvarnost se sastoji u izlasku u susret drugima i svijetu kakav jest, kako bi se divili i kako bismo ga učinili boljim“, naglasio je propovjednik.

Nadalje je govorio o tome kako je Marija žurno otišla u gorje. „Nije slučajno što tekst govori o Marijinoj žurbi, kao što drugi evanđeoski odlomci govore o hitnosti navještaja, svjedočanstva i neprestanog posjećivanja drugih, što i moramo činiti“, rekao je.

Kardinal Clemente podsjetio je mlade da se srce brzo preplavi kada je puno. „Marija je sa sobom nosila samoga Isusa kojega je začela. A Isus je ‘Bog s nama’, da bude Bog sa svima. Zbog toga je požurila da ga dovede Elizabeti“, istaknuo je.

Kazao je da je papa Franjo, kada mu je rekao koje je geslo Svjetskog dana mladih − Marija je žurno otišla, odmah dodao: „Da, žurno, ali bez tjeskobe.“

„Zapravo, osjećamo tjeskobu zbog onoga što još nemamo i za čime žudimo. Žurba je drugačija, ona je dijeljenje onoga što nas već tjera na akciju. Stoga je riječ o mirnoj hitnosti koja ne poznaje oklijevanja“, rekao je lisabonski patrijarh.

Osvrćući se na dio Evanđelja koji govori da je Marija ušla u Zaharijinu kuću i pozdravila Elizabetu, poručio je mladima da će tako i oni jedni drugima doći s iskrenim i radosnim pozdravom.

„Zapravo, svaki naš susret mora započeti iskrenim pozdravom, u kojem izmjenjujemo riječi iskrene dobrodošlice i punog dijeljenja. Lisabon vas srdačno pozdravlja, pa će i ostale zemlje u koje ste posjetili ili ćete posjetiti u ovom Portugalu koji je i vaš Portugal. Dočekuju vas obitelji i institucije koje su stavile na raspolaganje svoje prostore i usluge. Zahvaljujući svima njima, u svakoj vidim Elizabetinu kuću koja je dočekala Mariju i Isusa kojega je nosila sa sobom“, naglasio je propovjednik.

Dodao je da za tim postoji tolika potreba u svijetu „kada nismo svjesni drugih, niti obraćamo dužnu pažnju na ljude koje susrećemo“.

Kardinal Clemente potaknuo je mlade da nauče od Marije pozdravljati svakoga. „Provodimo to marljivo u praksi tijekom ovog Svjetskog dana mladih. Novi svijet počinje u novosti svakog susreta i u iskrenosti pozdrava koje razmjenjujemo, kako bismo bili ljudi među ljudima, u stalnom i međusobnom posjetu! Želim vam svima sretan i nadahnjujuć Svjetski dan mladih!“, zaključio je propovijed lisabonski patrijarh.

Misa je završena svečanim blagoslovom te su mnogi mladi ostali u parku pjevajući i družeći se. Od srijede ih očekuju kateheze na kojima će sudjelovati i biskupi, a za mlade Hrvate kateheze će biti na hrvatskom jeziku.