Susret je organiziralo preko 30 različitih katoličkih udruga koje djeluju u Siriji, a dopuštenje i blagoslov dali su i njihovi biskupi.

– Organizirati ovakav događaj u ratnom vremenu nije lako. Imali smo mnogo poteškoća, ali smo ih uspjeli nadvladati – kazao je salezijanski svećenik i jedan od organizatora “Sirijskog Dana mladih”.

“Pokreni svoje srce” bilo je geslo susreta, a Isusova poruka “Blaženi milosrdni, oni će zadobiti milosrđe” odražavala je duh ovog okupljanja.

Po vodstvom biskupa Alepa Georgesa Aboua Khazena mladi su imali priliku sudjelovati u večernjem klanjanju, a za susret su se pripremali kroz kateheze i sakrament pomirenja. Na kraju susreta, mladi su poslali svoju video poruku papi Franji i mladim hodočasnicima okupljenima u Krakovu.

Svoje braće i sestara u Siriji prisjetili su se i za njih molili mladi okupljeni u Krakovu. Na prvoj postaji Križnoga puta prisjetili su se izbjeglica koje su ostale bez krova nad glavom i poput Isusa doživljavaju odbacivanje i ravnodušnost svijeta. Dvoje mladih koji su iz Sirije uspjeli doći do Poljske sudjelovalo je u križnom putu noseći križ, a svjedočanstvo djevojke koja je iz Alepa došla u Krakov oduševilo je svijet!

I papa Franjo u svojem je nagovoru pozvao prisutne na molitvu za izbjeglice.

“Prigrlivši drvo križa, Isus je prigrlio sramotu i golotinju, glad i žeđ, samoću, bol i smrt muškaraca i žena svih vremena. Večeras, Isus – i mi zajedno s njime – s posebnom ljubavlju želimo prigrliti našu braću i sestre iz Sirije koji su pobjegli od rata – kazao je papa Franjo.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net