Bdjenje za život u Nacionalnom svetištu Bezgrešnog Začeća u Washingtonu/Foto: Twitter, Wikimedia CommonsOko 10 000 hodočasnika doputovalo je iz različitih krajeva SAD-a kako bi uoči Marša za život prisustvovalo misi i bdjenju za život koje se sinoć održalo u Nacionalnom svetištu Bezgrešnog Začeća u Washingtonu.

Uz hodočasnike, bdjenju je prisustvovalo 46 đakona, 303 svećenika, 39 biskupa i tri kardinala, javlja Catholic News Agency.

Tijekom mise propovijedao je nadbiskup Kansas Cityja Joseph Nauman, predsjedavajući Odbora za život Američke biskupske konferencije.

U svojoj homiliji nadbiskup Naumann rekao je da ga je razveselio prizor velikog broja mladih hodočasnika. Poručio je da oni predstavljaju snažno svjedočanstvo protiv kulture pobačaja koju je usporedio s epizodom serije “Zona sumraka” u kojoj se “lijepo smatra ružnim, a odvratno prekrasnim”.

Nadbiskup je također podsjetio na susret s papom Franjom tijekom nedavnog pohoda američkih biskupa u Rim te se osvrnuo na sukob koji je u Američkoj biskupskoj konferenciji izbio oko toga ima li abortus “glavni prioritet” u moralnim pitanjima. Naumann je otkrio kako je Papa izgledao zbunjen, pitajući se zašto je to kontroverzno, te je potom naglasio da je pobačaj najvažnije društveno pitanje.

“Papa je s vama. On moli za vas i podupire vas”, rekao je nadbiskup, dodavši: “Moji prijatelji, Petrov nasljednik nam čuva leđa.”

Nacionalno molitveno bdjenje za život desetljetna je tradicija. Prvi je put održano 1979., u kripti Nacionalnog svetišta, a prisustvovalo je tek pedesetak ljudi. Današnje brojke sukladne su rastu posjetitelja na glavnom događaju – Maršu za život, koji nerijetko zna okupiti i više stotina tisuća prosvjednika.

Dodajmo kako će na ovogodišnjem Maršu prvi put u povijesti sudjelovati američki predsjednik. Donald Trump potvrdio je svoj dolazak nakon što se prethodnih godina okupljenima obraćao putem videoporuke. Njegov potpredsjednik, Mike Pence, već je sudjelovao na najvećem svjetskom pro-life skupu.

Marš za život održat će se danas u Washingtonu, s početkom u 18 sati po našem vremenu.

Tino Krvavica | Bitno.net