Sveučilište u Oxfordu stalo je u obranu svog profesora emeritusa nakon što je više od 400 ljudi putem peticije zatražilo njegovo uklanjanje sa sveučilišta zbog, navodno, homofobnih i transfobnih stavova.

“John Finnis, profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Oxfordu, ima veliki broj zabilježenih izrazito diskriminatornih pogleda usmjerenih protiv brojnih skupina koje su u nepovoljnom položaju. Poznat je kao iznimno homofobičan i transfobičan”, stoji u peticiji protiv profesora Finnisa.

Sedamdeset osmogodišnji Finnis profesor je emeritus prava u Oxfordu, no još uvijek sudjeluje u radu sa studentima na postdiplomskom studiju. Uz Oxford, predaje i u pravnoj školi Sveučilišta Notre Dame.

Između ostaloga, potpisnici peticije naveli su da Finnisu zamjeraju iznošenje stava da bi biti gay trebalo biti uzeto “barem kao negativan čimbenik, ako ne kao potpuno diskvalificirajuće” prilikom odobrenja posvajanja djece.

Kao odgovor na peticiju, glasnogovornik Oxforda rekao je kako “Oxfordsko sveučilište i Pravni fakultet promiču kulturu uključivosti koja poštuje prava i dostojanstvo svih zaposlenika i studenata”. “Jasni smo u tome da ne toleriramo nijedan oblik uznemiravanja pojedinaca po bilo kojoj osnovi, uključujući seksualnu orijentaciju”, poručio je.

“Jednako tako, sveučilišna politika protiv uznemiravanja također štiti akademsku slobodu govora i jasna je u tome da energična akademska debata ne predstavlja uznemiravanje kada se provodi s poštovanjem i bez vrijeđanja dostojanstva drugih. Sva sveučilišna nastavna djelatnost, uključujući Pravni fakultet, provodi se prema tim principima.”

Sam Finnis je za The Oxford Student izjavio kako peticija lažno prikazuje njegove stavove. “Svatko tko posjeti web stranicu fakulteta i slijedi poveznice u peticiji može vidjeti da ona sadrži brojne pogreške”, rekao je, dodavši kako “stoji pri svemu napisanom”.

Profesor Finnis bivši je član Papinske akademije te Međunarodne teološke komisije Kongregacije za nauk vjere. Obraćenik je s anglikanizma koji je 1962. postao katolikom.

Ivo Džeba | Bitno.net