Američka studentica Kathy Zhu, koja se sve donedavno izjašnjavala kao pro-choice aktivistkinja, promijenila je svoje stavove o abortusu. Ovo se dogodilo nakon što je pogledala film „Gosnell“ koji govori o šefu klinike za pobačaje osuđenom na doživotnu zatvorski kaznu zbog ubijanja novorođenčadi, donosi Faithwire.

Kathy je na Twitteru priznala kako je film o Gosnellu na nju ostavio snažan dojam. „Jučer sam bila pro-choice. Smatrala sam kako žena ima pravo sama odlučiti o pobačaju te kako se vlada ne bi smjela miješati u naše živote. Danas sam pro-life. Nakon što sam pogledala film Gosnell i temeljito proučila njegov slučaj, napokon sam shvatila strahote koje se događaju tijekom pobačaja, pogotovo kada se on izvodi u kasnijim fazama trudnoće. Molim vas, pogledajte film“, napisala je Kathy.

Inače, puni naziv filma je „Gosnell – suđenje najvećem američkom serijskom ubojici“. Kermit Gosnell je bio optužen zbog obavljanja ilegalnih pobačaja u svojoj klinici u Philadelphiji u slučajevima trudnoće preko 24 tjedna (rok do kojeg je abortus u Pennsylvaniji dopušten) i to tako da bi inducirao porod, a potom žive bebe ubijao režući im škarama kralježnicu. Na suđenju se čulo kako je Gosnell na takav način ubio nekoliko stotina beba. Dokazano mu je ubojstvo triju beba i smrt jedne žene kojoj je dao anestetik koji se ranije pokazao kao opasan.

Film je u distribuciju trebao krenuti prije dvije godine, ali je blokiran nakon što je sudac koji je sudio Gosnellu podigao tužbu protiv filma plašeći se da će ga prikazati u negativnom i neistinitom svjetlu. Scenarij je temeljen na iskazu tužiteljstva u Pennsylvaniji koje je detaljno opisalo sve zločine koje je Gosnell činio u svojoj klinici užasa. Film pokušava prikazati i razloge zbog kojih je Gosnell toliko dugo vremena mogao proći nekažnjen – prije svega zbog nezainteresiranosti javnosti i medija pritužbama koje su se već i ranije mogle čuti protiv njega, inače uglednog člana medicinske elite Philadelphije.

Film je u prva tri dana prikazivanja u američkim kinima pogledalo više od milijun ljudi. Međutim, producent filma John Sullivan tvrdi da, unatoč velikom interesu američke publike, brojna kina uklanjanju film sa svog repertoara ili blokiraju prodaju karata. „Tijekom svojeg 15-godišnjeg iskustva nikada se nisam susreo s ovakvim slučajem. U drugom tjednu prikazivanja film je ušao među deset najpopularnijih filmova i pogledalo ga je više od dva milijuna ljudi, ali se broj kinodvorana, u kojima se prikazivao, smanjio sa 668 na 480“, tvrdi Sullivan.

Producent također navodi kako su mu se javili brojni građani koji su pokušali kupiti ulaznice, ali im je na blagajni rečeno kako je predstava rasprodana, što se kasnije pokazalo netočnom informacijom. Producenti filma se također žale kako im Facebook ne dopušta plaćanje reklamnih oglasa za film na ovoj društvenoj mreži.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net