Filipinska biskupska konferencija pozvala je vjernike na trodnevnu molitvu i post, nakon što su napetosti između Crkve i predsjednika Duretea kulminirale njegovom izjavom u kojom je Boga nazvao “glupim”.

Predsjednik Filipinske biskupske konferencije, nadbiskup Romulo Valles, u jučer objavljenoj pastoralnoj pobudnici Radujte se i kličite pozvao je na molitvu Bogu da iskaže milosrđe i pravdu „za sve one koji su pogrdili Božje sveto Ime, one koji su klevetali i lažno svjedočili, i one koji su počinili ubojstva ili opravdavali ubojstva kao sredstvo borbe protiv kriminala u zemlji“.

Iako nigdje nije eksplicitno spomenuto Dureteovo ime, iz ove se molitvene nakane lako daju iščitati teme oko kojih se Katolička Crkva na Filipinima javno suprotstavila filipinskom predsjedniku, koji je uzvratio uvredama na račun biskupa.

Da su se riječi pobudnice odnosile na Duretea još se jasnije očitava u tome što pobudnica spominje one koji „umišljeno sami sebe, prema vlastitoj procjeni, smatraju mudrim, a kršćansku vjeru glupošću“, kao i one koji „blasfemično nazivaju našeg Boga glupim“.

Trodnevni „post, molitva i djela milosrđa“, na koje su biskupi pozvali, odnose se na dane od 17. do 19. srpnja.

U pobudnici se dalje navodi kako biskupi nisu politički vođe niti politički protivnici vlasti, ali istaknuto je i kako u određenim pitanjima „suradnja nije moguća zbog naših duhovnih i moralnih uvjerenja, koje ustrajno iznosimo, ali nikada ne namećemo onima koji se s njima ne slažu”.

“U takvim slučajevima”, dalje se navodi, “možemo se samo pozvati na naše pravo na priziv savjesti.”

Spomenuta je i činjenica kako je u proteklih pola godina na Filipinima ubijeno troje svećenika, što je navelo gotovo 200 drugih svećenika da se prijave za izdavanje dozvole za nošenje oružja, za što im je, osim državnog, potrebno odobrenje biskupske konferencije.

U želji za normalizacijom odnosa između Katoličke Crkve i filipinskog predsjednika jučer je iza zatvorenih vrata održan i privatni susret Duretea i Vallesa, a u planu je i susret čelnika biskupske konferencije i posebne vladine komisije.

Zasad se čini da se Durete ni najmanje ne kaje zbog svojih riječi, posebice jer je nizu uvredljivih izjava na račun Boga i Crkve nedavno dodao i rečenicu da će odstupiti sa svoga položaja „ako netko ode na nebo, razgovara s Bogom i napravi ‘selfie’“.

Unatoč svemu, Crkva ne odustaje od želje za dijalogom na dobrobit vjernika i cijele zemlje.

Ivo Džeba | Bitno.net