Nakon što je filipinski predsjednik Rodrigo Durete u svom javnom nastupu grubo vrijeđao Boga, oglasio se filipinski biskup Broderick Soncuaco Pabillo, predsjednik Crkvenog vijeća za laike, koji je strogo osudio Dureteove riječi, pozvavši ga da se “pokaje i promijeni svoje držanje”.

Podsjetimo, filipinski predsjednik se u nedavno održanom govoru na tehnološkom summitu osvrnuo na biblijsku priču o Adamu i Evi propitujući Božju logiku dopuštanja zla u Edenskom vrtu riječima: “Adam je pojeo jabuku, i nastao je grijeh. Tko je taj glupi Bog? Taj k**in sin je glup ako je tako bilo.”

U priopćenju koje je u ime brojnih vjernika potpisao biskup Pabillo, izraženo je oštro negodovanje zbog toga što filipinski predsjednik “ismijava naš nauk, vrijeđa naše svete spise”, a spomenuti su i Dureteove pristaše koji su, prema Pabillovim riječima, “toliko bezobrazne da brane sve ovo govoreći kako bi se Katolička Crkva trebala pokajati zbog vlastitih grijeha i skandala”.

Već ranije su se oglasili i neki drugi biskupi, među kojima se istaknula izjava biskupa Sorsogona, Artura Bastesa, koji je Duretea nazvao “psihopatom abnormalnog uma”.

“Kao kršćani i građani u SVOJOJ zemlji, imamo pravo i dužnost istaknuti ove vrlo uvredljive optužbe. Trebao bi se pokajati i promijeniti držanje. Predsjednik bi trebao biti dovoljno čovjek da prihvati svoje pogreške i dovoljno zreo kako bi prekinuo s ismijavanjem”, piše u nastavku teksta predsjednika Crkvenog vijeća za laike.

Odnos filipinskih biskupa i filipinskog predsjednika od ranije je iznimno napet. Tako je u svibnju ove godine nadbiskup Manile, kardinal Luis Antonio Tagle, naredio da u glavnom gradu Filipina svake večeri u osam sati zvone zvona u znak protesta zbog ubojstava koja se događaju u toj azijskoj zemlji u sklopu navodne borbe protiv droge, nakon što su u razmaku od četiri mjeseca ubijena dva svećenika.

Filipini su zemlja čije je stanovništvo dominantno kršćansko. Kršćani čine preko 90% populacije, a katolika je više od 80%.

Ivo Džeba | Bitno.net