Milijuni ljudi, većinom katolika, sudjelovali su na Filipinima u jednoj od najvećih vjerskih procesija na svijetu posvećenoj stoljetnom drvenom kipu Isusa Krista.

Od ranog jutra bosonogi vjernici okupili su se na ulicama glavnog grada Manile kako bi dotaknuli kip za koji vjeruju da ima čudesne moći, javlja Reuters.

Informacije govore kako je na ovogodišnjoj procesiji sudjelovalo više od dva milijuna ljudi.

Kip Isusa Krista, poznatog pod imenom Crni Nazarećanin, 1606. godine su iz Meksika na Filipine donijeli misionari augustinci. Smatraju ga čudotvornim zbog toga što je ostao neoštećen u požaru koji je izbio na brodu kojim je dopremljen i koji je najvjerojatnije uzrok njegove crne boje.

Papa Inocent X. dopustio je njegovo čašćenje 1650., dok je Sveti Otac Pio VII. omogućio potpuni oprost svakome tko se pobožno pomoli pred kipom.

Tijekom procesije, koja traje oko 20 sati, kip se vuče konopima na postolju bez kotača duž rute duge oko 6,5 kilometara.

Ovaj događaj održava se u Manili tri puta godišnje: na Veliki petak, na Staru godinu i 9. siječnja. Današnja procesija spomen je na događaj iz 1787. godine, kada je kip iz prvotnoga svetišta prenesen u manju baziliku Crnoga Nazarećanina u četvrti Quiapo. Radi se o najposjećenijoj procesiji od te tri te je jedna od najvećih u svijetu.

Bitno.net