Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte proglasio je izvanredno stanje na otoku Mindanau nakon što su se u gradu Marawiju vojne snage sukobile s islamističkim militantima koji su spalili nekoliko zgrada, među njima i mjesnu katedralu, te oteli nekoliko katolika čija je sudbina nepoznata.

Sukob je započeo u utorak navečer kada je vojska udarila na skrovište Isnilona Hapilona, vođe Mautea, terorističke organizacije povezane s ISIL-om. Hapilon je inače na FBI-ovoj listi najtraženijih terorista na svijetu. Vojna operacija doživjela je neuspjeh – militanti su odbili napad, a potom su poharali grad Marawi, spalivši nekoliko zgrada. Među uništenim zgradama je i prvostolnica mjesnog nadbiskupa Edwina de la Pene. Nadbiskup je izvijestio kako su teroristi upali u katedralu te oteli svećenika, desetoro vjernika te troje zaposlenika crkve.

Nadbiskup je obavijestio i kako je dobio telefonski poziv jednog od terorista koji se predstavio kao član ISIL-a te zaprijetio da će pobiti sve taoce ako se ofenziva protiv njih nastavi.

Katolici su oteti na dan uoči blagdana Marije Pomoćnice kršćana i upravo su slavili posljednju misu devetnice uoči blagdana. Među otetima, kako je objavila i stranica IDN, je i nadbiskupski vikar o. Teresito Suganob.

“Ako mislim da trebate umrijeti, umrijet ćete. Ako nam se suprotstavite, umrijet ćete”, poručio je teroristima i najavio kako bi izvanredno stanje mogao proširiti na teritorij cijele otočke države.

U dosadašnjim borbama u Marawiju poginula je najmanje 21 osoba. Tisuće ljudi napustile su grad u kojem je na nekoliko mjesta podignuta crna zastava ISIL-a. Lokalnog šefa policije teroristi su pogubili odrubljivanjem glave.

Analitičari predviđaju kako bi eskalacija sukoba mogla dovesti do jačanja ISIL-a na Filipinima, državi s brojnom katoličkom populacijom, što bi dovelo do novih progona poput onih koje smo vidjeli u Iraku i Siriji. Južni otok Mindanau također je većinski katolički, ali jedan njegov dio konstituiran je kao autonomna pokrajina koju čini nekoliko većinski muslimanskih provincija koje je dio i Marawi.

“Ne odustanimo od nade i uzdajmo se u Gospinu pomoć. Ustrajmo u vjeri i brinimo o svojoj sigurnosti”, poručio je biskup Marawija nakon vijesti o uvođenju izvanrednog stanja.

Goran Andrijanić | Bitno.net