Nekoliko dana nakon bombaškog napada na katedralu Gospe Karmelske u filipinskom gradu Jolo, preminula je i 21. žrtva, 14-godišnja Chienly Camille Tabas Rubio.

Kako javlja AsiaNews, nekoliko tijela još uvijek nije identificirano. Također, broj ranjenih u bombaškom napadu popeo se na 112.

U ponedjeljak je mjesto tragedije posjetio filipinski predsjednik Rodrigo Duterte koji se kasnije u bolnici susreo s ozlijeđenima. Predsjednik je proglasio i “otvoreni rat” terorizmu te je Jolo postao “zaključan” grad. Mediji barataju s brojkama od čak 5000 vojnika na ulicama.

Iako je ISIL u nedjelju preuzeo odgovornost za teroristički čin, predsjednik Duterte istaknuo je jučer da se radilo o samoubilačkom napadu koji je počinio bračni par, pripadnici islamističke skupine Abu Sayyaf, aktivne na tom području.

Prva bomba aktivirana je u crkvi dok je druga eksplodirala dvije minuta kasnije ispred crkve.

No, policija još uvijek istražuje način na koji je zločin izveden te teorija o samoubilačkom napadu nije potvrđena.

U katedrali su pronađeni razbacani dijelovi tijela, što bi moglo upućivati na bombaša-samoubojicu, no dvoje preživjelih svjedoka istaknulo je kako je vidjelo ženu koja ostavlja torbu među klupama te odlazi nakon čega je bomba eksplodirala. Policija sumnja da je eksploziv možda aktiviran mobitelom izvana.

Filipinski mediji objavili su i snimku nadzorne kamere koja prikazuje četiri mlada muškarca kako idu iz smjera crkve. Jedan netom prije eksplozije pruža mobitel osobi pored njega, a potom bježe od mjesta događaja. Osoba u plavo-zelenoj jakni isprva je identificirana kao Kamah, brat pokojnog vođe Abu Sayyafa, Surakaha Ingoga. No, mediji pišu kako su se četiri osobe vidljive na snimci danas dobrovoljno predale policiji da “očiste svoje ime”. Među njima je 18-godišnji student koji tvrdi da je zapravo on muškarac u plavo-zelenoj jakni.

Službeni izvori spominju kako su mogući počinitelji članovi bande Ajang-Ajang, podgrupe unutar skupine Abu Sayyaf.

Ahmad El-Muhammady, protuteroristički analitičar s Međunarodnog islamskog sveučilišta u Maleziji, izjavio je pak za New York Times kako takve grupe mogu biti “lokalno stvorene, ali su regionalno povezane i globalno inspirirane ISIL-om”.

“Za Mindanao (južnu filipinsku regiju i otok s brojnom muslimanskom manjinom, op. a.) ISIL dolazi u pravo vrijeme i svaka strana je na dobitku. ISIL može reći: ‘Mi imamo globalni doseg’, a lokalne skupine poput Abu Sayyafa mogu sjedini na ramenima divova poput ISIL-a te dobivati veze i financijsku potporu.”

Napomenimo i kako je jutros napadnuta džamija u gradu Zamboangi na otoku Mindanaou. Nepoznati počinitelj bacio je granatu na džamiju Kamahaldikaan, ubivši dvoje i ozlijedivši četvero ljudi. Pukovnik Leonel M. Nicolas izjavio je kako slučaj nije povezan s napadom na katedralu u Jolu.

Tino Krvavica | Bitno.net