Dvije bombe detonirane tijekom mise u crkvi na jugu Filipina odnijele su barem dvadeset života, javlja BBC.

Napad je izveden u katedrali Gospe Karmelske u gradu Jolo, provincija Sulu.

Prema izvještajima, prva bomba eksplodirala je unutar crkve u 8:45 po lokalnom vremenu. Druga eksplozija dogodila se ubrzo na parkiralištu (neki izvori kažu na ulazu u katedralu).

Policija je prvotno objavila kako je u napadu poginulo 27 ljudi, no kasnije su brojku spustili na 20. Većina žrtava su civili, a na desetke ljudi je ranjeno. Među njima ima i vojnika koji su nakon prve eksplozije požurili pomoći ozlijeđenima.

Odgovornost za napad preuzeo je ISIS. Južni dio Filipina, inače većinski katoličke zemlje, naseljavaju uglavnom muslimani, a na tom području djeluju i islamističke skupine.

Sebastiano D’Ambra, katolički misionar koji već 40 godina djeluje na tom i okolnim područjima, izjavio je za AsiaNews kako je “Jolo povijesno mjesto islamske zajednice otoka Mindanao”. Radi se o drugom najvećem filipinskom otoku u blizini kojeg se nalazi i otočje Sulu čije je Jolo središte.

“Kršćani u njemu predstavljaju manjinu. Kroz godine, nasilje i prijetnje radikalnih skupina natjerali su ih da napuste grad. U ovom trenutku ostalo ih je samo nekoliko tisuća. Katedrala se nalazi u središtu Jola te ju, s obzirom na to da se radi o osjetljivoj meti, uvijek čuva vojska. Nekada su odnosi između muslimana i kršćana bili iznimno dobri, što se može vidjeti po poziciji katedrale u središtu grada. No, u posljednje vrijeme, buđenjem raznih fundamentalističkih skupina, crkva je upala u oko onima koji žele uništenje. Od 2000. crkva i pokrajnja područja bili su ciljevi ukupno devet napada koji su odnijeli 11 života i ranili 59 ljudi.”

Kako javlja IKA, napad na katedralu Gospe Karmelske izveden je samo nekoliko sati nakon provedbe referenduma o autonomiji regije Bangsamoro, u kojoj većinu čine muslimani. Autonomiju je podržalo 85 posto glasača, no u provinciji Sulu, stanovništvo je glasalo protiv. Referendum je trebao doprinijeti višegodišnjem sukobu između državnih vlasti i muslimanske manjine koje pretežito živi na jugu Filipina.

“U Jolu građani su glasali ‘ne’ na referendumu, čudno, ali predvidljivo. Iznimno utjecajan islamski vođa, Sakur Tan, pozvao je stanovništvo da se usprotivi autonomiji. Njegovi politički planovi nisu potpuno jasni, ali narod Tausug, čiji je on član, uvijek se protivio narodu Maguindanao, islamskoj skupini kojoj je povjereno vođenje tranzicijske faze autonomije regije Bangsamoro”, istaknuo je otac D’Ambra.

*Prvotna informacija o napadu kasnije je nadopunjena i proširena

Tino Krvavica | Bitno.net