Foto: FacebookPoznati američki propovjednik i sin legendarnog Billyja Grahama, Franklin Graham, odgovorio je na prozivke da širi mržnju prema LGBT populaciji zbog čega je otkazan njegov nastup u Liverpoolu.

Grahamu u lipnju ove godine planira održati turneju u nekoliko britanskih gradova, no jedan od dogovorenih domaćina njegova nastupa izdao je priopćenje u kojem je Grahamu poručeno kako nije dobrodošao.

Otkazivanje je stiglo nakon pritisaka „Liverpoolske laburističke LGBT mreže“ koja je u peticiji usmjerenoj protiv Grahamova nastupa istaknula kako bi on mogao „inicirati mobilizaciju mržnje te izložiti riziku sigurnost LGBTQ+ zajednice“.

Konferencijski centar ACC Liverpool koji je bio predviđen kao domaćin, odlučio je udovoljiti zahtjevu LGBT skupine poručivši kako u svjetlu novih okolnosti ne mogu dopustiti održavanje propovjednikova nastupa.

„Tijekom proteklih nekoliko dana, ukazano nam je na više izjava koje smatramo nespojivim s našim vrednotama. U svjetlu toga, ne možemo više pomiriti ravnotežu između slobode govora i štetnog utjecaja koji bi ovaj događaj imao na naš grad“, poručio je glasnogovornik konferencijskog centra.

Graham, čiji Facebook profil prati više od osam milijuna ljudi, odlučio se preko društvene mreže osvrnuti na optužbe da bi njegov nastup mogao potaknuti na mržnju, naglasivši kako je poruka koju donosi suprotna od onoga za što ga se optužuje. Njegov odgovor prenosim u cijelosti:

„Pismo LGBTQ zajednici u UK-u

Neki su rekli da dolazim u Ujedinjeno Kraljevstvo kako bih donio govor mržnje prema vašoj zajednici. To jednostavno nije točno. Dolazim kako bih širio evanđelje, koje je Dobra vijest da Bog voli sve ljude u Ujedinjenom Kraljevstvu, te da je Isus Krist došao na ovu zemlju kako bi nas spasio od grijeha.

Mislim da poteškoća dolazi iz pitanja definira li Bog homoseksualnost kao grijeh. Odgovor je: da. Ali Bog ide dalje od toga, i kaže da smo svi grešnici – ja također. Biblija kaže da je svako ljudsko biće krivac grijeha te da je svakome potrebno oproštenje i očišćenje. Kazna za grijeh je duhovna smrt – vječna odvojenost od Boga.

Zato je Isus Krist došao. Postao je grijehom za nas. Nije došao kako bi osudio svijet. Došao je kako bi spasio svijet dajući svoj život na križu kao žrtvu za naše grijehe. Ako smo spremni vjerom ga prihvatiti i odreći se svojih grijeha, On će nam oprostiti i dati nam novi život – vječni život – u sebi.

Moja poruka svim ljudima je da im može biti oprošteno i da mogu imati ispravan odnos s Bogom. To je Dobra vijest. To je nada koju ljudi na svakom kontinentu diljem svijeta traže. U Ujedinjenom Kraljevstvu, baš kao i u Sjedinjenim Državama, imamo vjersku slobodu i slobodu govora. Ne dolazim u Ujedinjeno Kraljevstvo govoriti protiv ikoga, dolazim kako bih govorio za sve. Evanđelje je uključivo. Ne dolazim iz mržnje, dolazim iz ljubavi.

Pozivam sve u LGBTQ zajednici da dođu i sami čuju poruke evanđelja koje ću iznositi iz Božje Riječi – Biblije. Dobrodošli ste.“

A letter to the LGBTQ community in the UK—It is said by some that I am coming to the UK to bring hateful speech to…

Objavljuje Franklin GrahamPonedjeljak, 27. siječnja 2020.

Ivo Džeba | Bitno.net