Vijeće biskupskih konferencija zemalja Europske unije (COMECE) izrazilo je “duboku zabrinutost” nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao na ugradnju “prava na pobačaj” u Europsku povelju o temeljnim pravima.

Predsjedništvo COMECE-a u utorak 8. veljače objavilo je izjavu u kojoj su biskup istaknuli kako ne postoji “pravo” na pobačaj niti u europskom niti u međunarodnom zakonu, prenosi CNA.

“Pokušaj da se to promijeni uvođenjem navodnog prava na pobačaj u Europsku povelju o temeljnim pravima ne samo da se protivi temeljnim europskim uvjerenjima i vrijednostima, nego bi bila riječ o nepravednom zakonu, lišenom etičkog temelja i osuđenom na izazivanje neprekidnih sukoba među građanima EU”, napisali su europski biskupi.

Podsjetimo, Macron je 19. siječnja zastupnicima u Europskom parlamentu predstavio glavne ciljeve i strategiju francuskog upravljanja Europskom unijom u prvoj polovici 2022. godine, pri čemu je između ostaloga, kazao:

“Dvadeset godina nakon proglašavanja Europske povelje o temeljnim pravima, u kojoj je posebno istaknuto napuštanje smrtne kazne u Uniji, nadam se da je sada možemo ažurirati izravnijim očitovanjem o zaštiti okoliša ili prepoznavanjem prava na pobačaj.”

U svojoj je izjavi predsjedništvo COMECE-a istaknulo kako se slaže da je važno promicati vrijednosti Europske unije dodavši kako je jedna od njezinih temeljnih vrijednosti “poštivanje dostojanstva svakog ljudskog života u svakoj fazi njegovog ili njezinog razvoja, posebice u situacijama posebne ranjivosti, kao što je to slučaj kod nerođenog djeteta”.

“Utemeljitelji Europske unije, učvršćeni u istinskoj humanističkoj tradiciji koja čini Europu onime što ona jest, bili su vrlo svjesni ključne važnosti neotuđivog dostojanstva ljudske osobe, baš kao i zajednice, kao temelja za naše ujedinjenje”, istaknuli su biskupi.

Svjesni tragedije i kompleksnosti situacija u kojima se nalaze majke koje razmišljaju o pobačaju, biskupi su istaknuli kako je “briga za žene koje su u teškim ili konfliktnim situacijama zbog svoje trudnoće središnji dio dijakonalne službe Crkve koja mora ujedno kao dužnost biti prepoznata i u našim društvima”.

“Žene koje su u problemima ne smijemo ostavljati samima, baš kao što niti život nerođenog djeteta ne smije biti zanemaren. Oboje moraju primiti svu potrebnu pomoć i brigu”, zaključili su europski biskupi.