Francuski predsjednik Emmanuel Macron predstavio je zastupnicima u Europskom parlamentu glavne ciljeve i strategiju francuskog upravljanja Europskom unijom u prvoj polovici 2022. godine.

Između ostaloga, Macron se založio da se “pravo na pobačaj” uključi u Europsku povelju o temeljnim pravima.

Zastupnicima u Europskom parlamentu Macron je poručio kako popis ljudskih prava, ratificiran 2000. godine, treba podvrgnuti reviziji.

“Dvadeset godina nakon proglašavanja Europske povelje o temeljnim pravima, u kojoj je posebno istaknuto napuštanje smrtne kazne u Uniji, nadam se da je sada možemo ažurirati izravnijim očitovanjem o zaštiti okoliša ili prepoznavanjem prava na pobačaj”, rekao je francuski predsjednik.

U nastavku govora, Macron je pozvao na otvaranje slobodne rasprave o načinima na koji je moguće udahnuti novi život u europski sustav vrijednosti kao zajednički politički projekt svih članica Europske unije.

Prema francuskom televizijskom kanalu BFM TV, Macronova opaska o pobačaju naišla je na pljesak članova Europskog parlamenta.

Macronov poziv na ugradnju “prava na pobačaj” u Europsku povelju o temeljnim pravima došao je samo dan nakon što je novom predsjednicom Europskog parlamenta proglašena Maltežanka Roberta Metsola, koja se protivi pobačaju.

Metsola je na mjestu predsjednice Europskog parlamenta naslijedila Davida Sassolija koji je preminuo u siječnju 2022. godine, a njezino postavljanje na navedenu funkciju pozdravili su europski biskupi i malteški kler, piše CNA.

Međutim, Metsola je za Euronews izjavila kako će poštovati većinski pogled na pobačaj u Europskom parlamentu. Glavnina od 27 članica Europske unije ima permisivne zakone o pobačaju, uz iznimku Malte i Poljske, koje na prvo mjesto postavljaju život nerođenog djeteta.

U lipnju 2021. godine, Europski parlament izglasao je kontroverzo izvješće hrvatskog europarlamentarca Predraga Matića, u kojemu se pobačaj opisuje kao “osnovnu zdravstvenu skrb”, a priziv savjesti kao “uskratu medicinske njege”.

Europska povelja o temeljnim pravima prepoznaje pravo na život, ali ne spominje pobačaj. U njoj stoji kako “svatko ima pravo na život” i kako “nitko ne smije biti osuđen na smrtnu kaznu ili pogubljen”.