“Tijekom ovog adventskog razdoblja pokažimo Kristovu ljubav pokazujući odgovornost i brigu jedni za druge”, istaknuli su u apelu 14. prosinca predsjednik Vijeća biskupskih konferencija zemalja Europske unije (COMECE) kardinal Jean-Claude Hollerich, i predsjednik Konferencije europskih Crkava (CEC) Christian Krieger. Liječnici i bolničari iscrpljeni su u mnogim europskim zemljama, a bolnice su pred kolapsom. Razlozi za tu dramatičnu situaciju jasniji su ako pogledamo različite stope cijepljenja u Europi: “U nekoliko država članica Europske unije pokrivenost cijepljenjem je, nažalost, još uvijek daleko ispod potrebnog praga”, istaknuto je u deklaraciji.

“Nakon što smo saslušali stručnjake iz znanosti i medicine, vjerujemo da je cijepljenje trenutačno najučinkovitije sredstvo za obuzdavanje pandemije i spašavanje života. Cijepljenje ne štiti samo nas, nego i našu braću i sestre, posebice one slabije među nama. To je čin ljubavi i brige, ali i odgovornosti i socijalne pravde”, ističe se u deklaraciji. Crkveni poglavari primjećuju kruženje “lažnih informacija i neutemeljenih tvrdnji o cijepljenju” u europskim društvima. To “potiče strah i polarizaciju u vrijeme kada je našim društvima potrebna kohezija, jedinstvo i solidarnost”, ističu kardinal Hollerich i Krieger.

Pozivaju na odlučnu akciju protiv svih “pokušaja dezinformacija”. “Također želimo ponoviti naš apel Europskoj uniji i njezinim državama članicama da zadrže svoje obveze u pogledu dijeljenja cjepiva i da pojačaju globalne napore kako bi se osigurao jednak pristup cjepivima protiv bolesti COVID-19 za sve, uključujući regije sa slabijim zdravstvenim sustavima”. Konferencija europskih Crkava okuplja pravoslavne, anglikanske, starokatoličke i razne protestantske Crkve. Vijeće biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) zastupa interese Katoličke Crkve u institucijama EU. Obje institucije imaju sjedište u Bruxellesu.