Od Pepelnice i tijekom cijele korizme, predsjednici biskupskih konferencija Starog kontinenta pozivaju nas na molitvu za žrtve pandemije.

Mnogo su se puta biskupi iz cijele Europe pridružili glasu pape Franje ponavljajući bliskost Crkve sa svima koji se bore s koronavirusom: žrtvama i njihovim obiteljima, bolesnicima i zdravstvenim radnicima, volonterima i svima onima koji su na prvoj crti u ovom tako osjetljivom času. Sada, u korizmi koja je pred nama, pokreću molitvenu mrežu, euharistijski lanac, za više od 770 000 ljudi u Europi koji su umrli od COVID-19, navodi se u priopćenju Vijeća europskih biskupskih konferencija objavljenom dan uoči Pepelnice, u utorak 16. veljače.

„Zajedno smo prepoznali priliku, štoviše potrebu da se na misi na poseban način tijekom ove korizme sjetimo žrtava, brojnih žrtava pandemije“, izjavio je predsjednik CCEE-a genovski nadbiskup kardinal Angelo Bagnasco u video poruci povodom pokretanja te inicijative. „Svaka se europska biskupska konferencija uključila u organizaciju barem jedne mise: bit će to poput stvaranja molitvenog lanca, euharistijskog lanca u kojem ćemo se spomenuti i moliti za mnoge osobe. U toj molitvi također se želimo spomenuti obitelji koje su u tuzi i svih onih koji su i u ovome času pogođeni tom bolešću i zabrinuti su za svoj život“.

Inicijativa, u koju će se uključiti sve europske biskupske konferencije, prema priređenom kalendaru, želi pružiti znak zajedništva i nade za cijeli kontinent: „Mi biskupi Europe – dodaje predsjednik CCEE-a – uz naše smo kršćanske zajednice i naše svećenike. Zahvalni smo svima koji se i dalje posvećuju onima kojima je pomoć najpotrebnija. Podržavamo ih u njihovu predanom zalaganju riječima, a ponajprije molitvama kako bismo zajedno gledali prema boljoj budućnosti ”.

Vijeće biskupskih konferencija objavilo je i tablicu s redoslijedom po danima na koje će se u pojedinoj biskupskoj konferenciji slaviti misa za žrtve pandemije. Prema kalendaru Hrvatska biskupska konferencija će slaviti misu 24. veljače, a Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine 20. veljače. Misu u sarajevskoj katedrali s početkom u 18 sati predvodit će predsjednik BK BiH vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, a u banjolučkoj katedrali u isto vrijeme banjolučki biskup Franjo Komarica.

U katedrali u Ljubljani 24. ožujka u 18.30 sati misu za žrtve pandemije će predvoditi predsjednik Slovenske biskupske konferencije mons. Stanislav Zore, a ispred Međunarodne biskupske konferencije svetih Ćirila i Metoda generalni tajnik vlč. Mirko Štefković.

Kalendar nije potpun te će se dopunjavati kako budu pristizali podatci od pojedinih biskupskih konferencija.

Video poruku predsjednika CCEE-a kardinal Bagnasca može se pogledati na mrežnim stranicama Vijeća europskih biskupskih konferencija na sljedećoj poveznici.