Banjolučki biskup Franjo Komarica uputio je 13. veljače svim župnicima i upraviteljima župa svoje biskupije obavijest da će se u katedrali Sv. Bonaventure u Banjoj Luci u subotu 20. veljače slaviti misu za sve umrle uslijed pandemije koronavirusa u Europi i u Banjolučkoj biskupiji. Poziv biskupa Komarice donosimo u cijelosti:

„Draga braćo svećenici, kao dio Katoličke Crkve u Europi i mi ćemo se u našoj biskupiji i na području naše Biskupske konferencije pridružiti velikoj molitvenoj akciji koju je pokrenulo Tajništvo Vijeća Europskih biskupskih konferencija. Naime, tijekom ovogodišnje korizme slavit će se svakog dana – osim nedjelje – sveta misa za preminule od pandemije koronavirusa.

Našoj Biskupskoj konferenciji je predviđena subota 20. veljače 2021.

U našoj katedrali ću ja toga dana navečer u 18 sati predslaviti koncelebrirano misno slavlje za sve preminule od koronavirusa u našoj biskupiji i u cijeloj Europi.

Ljubazno Vas molim da dostavite broj i imena pokojnih svojih župljana koji su službeno označeni da su umrli od koronavirusa odn. s koronavirusom, kako bismo ih se poimence mogli spomenuti u misi za sve njih.

Gdje vam bude moguće obavijestite rodbinu tih pokojnika da ćemo slaviti misu za njihove pokojnike, a i sami se sa svojim župljanima pridružite našoj zajedničkoj molitvi za sve umrle, a i za sve one koji su se za njih brinuli tijekom njihove bolesti. Milosrdni Bog neka nam svima udijeli svoje milosrđe!“

O slavlju mise za sve umrle uslijed pandemije covid-19 bit će obaviješteni i drugi sugrađani, poglavito medicinsko osoblje, koje je zbrinjavalo i još zbrinjava covid-pacijente.

Predsjednik Biskupske konferencije BiH vrhbosanski nadbiskup metropolit kardinal Vinko Puljić misu za sve preminule od koronavirusa u Europi te posebno u Bosni i Hercegovini slavit će u subotu 20. veljače u 18 sati u katedrali Srca Isusova u Sarajevu.