Oko zavjetne kapele Hrvatskog sabora sabralo se 60-tak tisuća hodočasnika iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva sudjelujući na euharistijskom slavlju koje je predvodio predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić u zajedništvu s biskupom domaćinom Josipom Mrzljakom i 50-tak svećenika.

Sve okupljene hodočasnike pozdravio je ludbreški župnik i upravitelj svetišta mons. Josip Đurkan te im zaželio da u tom jedinstvenom hrvatskom euharistijskom svetištu, u kojem se već više od 600 godina na poseban način časti Presveta Isusova Krv, uistinu dožive susret s Gospodinom. Uime tradicionalnog pokrovitelja manifestacije “Dani Svete nedjelje”, prigodnu riječ uputio je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, koji je podsjetio da se navršilo 20 godina otkad je u ovom svetištu podignuta zavjetna kapela te izvršen zavjet Hrvatskog sabora iz 1739. godine. Napomenuo je kako je Hrvatska uvijek bila najjača i rasla je u razdobljima kada su civilna i crkvena vlast zajednički koračale prema zacrtanim ciljevima radi napretka i dobrobiti. Tako je bilo i prije 20 godina: nadamo se da snaga duha i zajedništva iz tog vremena neće biti zaboravljena. Pozivam stoga na suradnju, toleranciju i dijalog radi napretka i stabilnosti. Želim da današnje molitve svima u Hrvatskoj donesu oporavak i bolji život, rekao je Leko.

Pozdravljajući sve okupljene, među kojima su bili i predstavnici svjetovne vlasti: predsjednik države dr. Ivo Josipović, zastupnici u Hrvatskom saboru na čelu s predsjednikom Lekom, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, varaždinski župan Predrag Štromar, ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić i drugi predstavnici državne i lokalne vlasti, biskup Mrzljak govorio je o važnosti i vrijednosti nedjelje koja se na osobit način od davnina proslavlja u Ludbregu upravo na Svetu nedjelju. Napomenuo je da je nedjelja velika vjerska i kulturna baština – to je dan duhovnih vrijednosti, ne samo kršćanskih nego i općeljudskih. Pitamo se živi li još takva nedjelja u našem potrošačkom i konzumerističkom društvu ili ćemo joj dopustiti da umre – a to ovisi o nama. Stoga narodnim zastupnicima i predsjedniku Sabora upućujem već gotovo vapaj: Ne dajte da nam umre nedjelja!, bile su riječi biskupa koje su nazočni pozdravili spontanim pljeskom, kao što su spontano pozdravili i druge biskupove vapaje: Ne dajte da umre taj dan obiteljskog zajedništva, dan njegovanja posebnih duhovnih vrednota! Neka među vama ne bude podijeljenosti i strančarenja kada je u pitanju opće dobro. Donesite zakone koji će štititi majke i djecu kako bi nedjeljom sa suprugom i ocem bili zajedno oko obiteljskog stola jer obitelj je prva škola ljubavi, poštovanja i svakovrsnog odgoja, poručio je biskup Mrzljak. Rekavši kako na početku školske godine sa žalošću svake godine konstatiramo da je sve manje djece u školi, biskup je istaknuo da je potrebno donositi zakone koji će štititi svevremenost obitelji muškarca, žene i djece. Time nipošto ne umanjujemo niti prikraćujemo ičija prava ni slobode jer je obitelj temelj naroda i zalog njegove budućnosti, istaknuo je biskup Mrzljak, pozvao sve na molitvu za mir iduće nedjelje te čestitao blagdan sv. Marka Križevčanina, zaštitnika Varaždinske biskupije, kao i Dan Varaždinske županije, koja slavi svoju zaštitnicu na blagdan Male Gospe. Ujedno je svetištu, župi i gradu Ludbregu zahvalio na gostoljubivosti iskazanoj u veličanstvenom događaju petog hrvatsko-slovenskog susreta, održanog na Svetu subotu, te u drugim slavljima i susretima.

U homiliji koju je uputio, nadbiskup Puljić spomenuo se riječi Ivana Pavla II. u Splitu: “Ovdje povijest nije šutjela”, istaknuvši da je i ovdje u Ludbregu povijest obilato govorila, te je ovo svetište, zbog svoje povijesne i nadpovijesne dimenzije, postalo pravim svjetlom istine i učiteljicom života.

Osvrćući se na nedjeljna čitanja, koja poučavaju na koji se način opominje čovjeka grešnika, nadbiskup je upozorio kako je kršćanin odgovoran za vlastito, ali je i suodgovoran za spasenje svojih bližnjih. Istaknuo je hodočasnicima veliku važnost sakramenta pomirenja te zahvalio svim ispovjednicima koji su u svetištu na raspolaganju vjernicima. Prisjetio se susreta s jednim hodočasnikom nakon ispovijedi u Ludbregu prije 13 godina koji mu je posvjedočio svoju vjeru riječima “kakvo je to prošćenje, ako ne dobijemo oproštenje?”. Nadbiskup je podsjetio da se hodočašća zato i zovu prošćenja, a svetišta prošteništa jer se u njima događa susret grešnika i milosrdnog Boga. Poručio je stoga ispovjednicima da se ne umore odrješivati i dijeliti sakrament Božjeg milosrđa. Upozorio je pritom da je mnogo onih koji su vezani grijehom alkohola i droge. Previše je zarobljenih praznovjerjem, mržnjom, besmislom i nepravdom. Sve više je mladih koji su razočarani u život i u ljude. Zarobljeni svojim grešnim navikama ne znaju kako se osloboditi. Hodaju bez cilja i sve više se zapliću. A ima izlaza. Isus ga je pokazao, rekao je nadbiskup, poručivši da je Isus uvijek s nama, spreman je svakog trenutka da nas prosvijetli, ojača, blagoslovi, posveti, utješi i pomogne. Podsjetio je kako su se, hraneći se Euharistijom, naši pređi odupirali silnim procesima ateizacije, sekularizacije i posebno opasnih ideologija bezbožnog fašizma i komunizma, koji su u 20. stoljeću pokušali zatrti svaki znak vjere i vjerske pripadnosti. Upravo po euharistiji dobivali su snagu i sigurnost, istaknuo je mons. Puljić.

Sve okupljene pozvao je da u svoje molitve uključe sve nazočne i svoje drage kod kuće, posebno bolesne i stare, djecu i mlade. Također je pozvao na molitvu za dvije biskupije: mladu, poletnu i perspektivnu Varaždinsku i dobro staru i poznatu Zadarsku sa svim njihovim radostima i tjeskobama, brigama i nadama. Pozvao je na molitvu za sve odgovorne u zemlji da bi im “Gospodin upravio um i srce po svojoj volji, kako bi se učvrstilo blagostanje naroda, siguran mir i sloboda vjere”. Uoči početka nove školske godine pozvao je na molitvu za djecu i mlade, za njihove učitelje i odgojitelje, kako bi škole postale uistinu privilegirana mjesta dobrog ljudskog okruženja gdje će djeca i mladi rasti u kreposti, humanosti i znanju. Na kraju je pozvao i na molitvu za države u kojima su ratna žarišta pokazala svu opasnost i strahote stradanja nevinih ljudi, te da progonjenim kršćanima u Iraku i diljem svijeta svane toliko žuđena sloboda.

Mons. Đurkan na kraju mise pozvao je hodočasnike da sudjeluju i u drugim duhovnim sadržajima Svete nedjelje te je zahvalio svima koji su sudjelovali i pomogli u organizaciji višednevnih hodočasničkih događanja. Euharistijsko slavlje zaključeno je zahvalnim himnom ‘Tebe Boga hvalimo’ i hrvatskom himnom u izvođenju domaćeg župnog zbora i ludbreške Limene glazbe, a nadbiskup Puljić zazvao je Božji blagoslov na sve nazočne i njihove upućene molitve na nebrojene nakane i potrebe.

IKA/Bitno.net