Sokolka

Bilo je to u listopadu 2008. Tijekom dijeljenja pričesti na misi u crkvi svetog Antuna Padovanskog u poljskom gradiću Sokolki, svećeniku vikaru Jaceku Ingielewiczu pala je na pod hostija. U skladu s liturgijskim pravilima, pala hostija je stavljena u vasculum, kalež s vodom u kojemu se onda rastopi. Vasculum je ostavljen u sefu u sakristiji. Nakon nekoliko dana časna sestra Julia Dubowska, koja se brine o sakristiji, išla je provjeriti vasculum. Ono što je vidjela u njemu, šokiralo ju je: u blizini djelomično rastopljene hostije vidjela je malu crvenu točku koja je podsjećala na zgrušanu ljudsku krv, koja se nije rastvarala u vodi. Župnik Stanislaw Gniedziejko odlučio je hostiju i crvenu tvar položiti na korporal i staviti je u svetohranište.

Gniedziejko je odmah cijeli događaj prijavio nadležnima u nadbiskupiji Bialystoka (Sokolka je gradić na sjeveroistoku Poljske, u blizini granice s Bjelorusijom). Oni su hostiju stavljenu na korporal predali na analizu dvojici stručnjaka patomorfologa s Medicinskog sveučilišta u Bialystoku koji su nakon dvije zasebne, neovisne istrage došli do istog zaključka: Materijal koji je poslan na ocjenu izgleda kao srčano mišićno tkivo i od svih mišićnih tkiva najsličniji je njemu. Tajnik nadbiskupije Andrzej Kakareko zaključio je: Događaj u Sokolki ne protivi se vjeri Crkve, nego je naprotiv potvrđuje.

Sokolka1Nedugo nakon toga u poljskim medijima pojavili su se napisi koji su tvrdili kako je riječ o prevari, a neki su naveli kako je crvena tvar nastala od neke bakterije. Pisalo se i da dva stručnjaka iz Bialystoka nisu proveli detaljnije analize, te su rezultati njihovih istraga netočni. Župa Svetog Antuna je u rujnu 2011. u relikvijaru u crkvi izložila korporal na kojemu se i danas vidi mala crvena točka koja izgleda kao zgrušana krv. Nadležna nadbiskupija je ostala pri svom stajalištu – nije službeno priznala euharistijsko čudo, ali je potakla vjernike na molitvu i ponovila kako događaj u Sokolki potvrđuje vjeru Crkve. U međuvremenu, crkva svetog Antuna je postala mjestom hodočašćenja tisuća ljudi, a župnik Stanislaw  je u razgovoru za poljski katolički portal Fronda, danom na blagdan Tijelova, pričao o duhovnim i fizičkim iscjeljenjima koja se događaju pred relikvijarom sa, kako ga zove, dijelom Srca Gospodinova.

– Puno je osoba dobilo razne milosti od Gospodina, moleći se pred relikvijarom. Događaju se konkretna fizička iscjeljenja, ali i duhovna. Puno unutarnjih promjena, puno je brakova spašeno – rekao je Gniedziejko i prepričao slučaj jedne trudne župljanke kojoj su liječnici prognozirali kako će njezino dijete imati teške genetske poremećaje ili će čak biti rođeno mrtvo.

– Svaki je dan dolazila u našu crkvu na misu i molitvu pred Srcem Gospodinovim. Nakon nekoliko mjeseci, nalazi su se promijenili i liječnici su joj rekli kako možda ipak neće biti tako strašno kao što su prvotno prognozirali. Nastavila je dolaziti na misu i dijete se rodilo potpuno zdravo – ispričao je župnik i dodao kako se u njegovu župu javilo puno ljudi iz cijele Poljske koji su željeli sudjelovati u procesiji za Tijelovo.

– To je blagdan zahvalnosti za euharistiju, blagdan svjedočanstva vjere u Isusu nazočnost, u realnu nazočnost Tijela Gospodnjeg – pojasnio je Gniedziejko.

Mišljenja oko toga je li Sokolka doista bila mjestom euharistijskog čuda i dalje su podijeljena. Međutim, hodočasnici koji dolaze u tamošnju crkvu svetog Antuna svjedoče o duhovnim, emotivnim, a često i tjelesnim iscjeljenjima koja su doživjeli tamo. Zvuči poznato?

Jakov Ivić | Bitno.net

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru istinitih informacija – klikni like[/facebook]