dokazi nadnaravnoga

Nakon knjige “Svjedoci otajstva” poljskih autora Grzegorza Górnog i Janusza Rosikońa, koja na iscrpan i cjelovit način progovara o Kristovim relikvijama (Torinsko platno, Rubac iz Manoppella, Tunika iz Argeneteuila i ostale), na hrvatskom se tržištu upravo pojavila još jedna knjiga spomenutog dvojca.

“Dokazi nadnaravnog” djelo je koje na jedinstven način sažima istraživački rad spomenutih autora u kojima su se oni “pozabavili” neobjašnjivim fenomenima, čudesnim ozdravljenjima, stigmama, neraspadnutim tijelima svetaca, euharistijskim čudima i raznim drugim pojavama koje ruše sve zakone prirodnih znanosti i pozitivistički način razmišljanja “modernog” čovjeka.

Nova knjiga u svojim prikazima čuda u kršćanstvu nudi pristup koji su poljski autori već promovirali svjetskom uspješnicom “Svjedoci otajstva”. Riječ je o kombiniranju reportažnog i publicističkog diskursa s prenošenjem znanstvenih spoznaja o fenomenima koje se obrađuje. Autori tako daju novi pogled na neke već poznate i istraživane fenomene (poput stigmi sv. Padre Pija, recimo) ili pišu o čudima koja su dosad uglavnom bila poznata samo u okvirima mjesne crkve (primjerice, slučaj grma trnine iz talijanskog grada Bra koji cvjeta svake godine na 29. prosinca, pri čemu taj datum ima posebno značenje koje nećemo ovdje otkriti).

Knjiga “Dokazi nadnaravnog” podijeljena je u osam poglavlja koja se bave različitim tematskim cjelinama. Prvo je posvećeno Institutu za granična područja znanosti koja u Innsbrucku vodi o. Andreas Resch. Potom slijede poglavlja o: euharistijskim čudima, čudu krvi svetog Januarija u Napulju, slici Gospe Guadalupske i čudima u koje je “umiješana” Majka Božja, radu Kongregacije za kauze svetaca i načinu na koji njezina liječnička komisija potvrđuje čuda po zagovoru svetih, o fenomenu stigmi, o fenomenu inedije, odnosno životu bez jela i pića, te tijelima svetih koja se ne raspadaju.

Tekst Grzegorza Górnog i fotografije Janusza Rosikońa tako nas ponovno vode na fascinantno putovanje po cijelome svijetu, putovanje koje nam za cilj ima pokazati kako se Gospodin i danas objavljuje na otajstvene načine u svijetu oko nas, baš kao i u biblijska vremena. Górny ponovno razvija svoju tezu po kojoj i mi katolici, a da toga nismo niti svjesni, svojim razmišljanjima ne izlazimo iz scijentističkih i racionalističkih okvira koje je našoj kulturi nametnula era prosvjetiteljstva, dok čuda i dalje postoje oko nas.

U knjizi se spominje i Katolička Crkva u Hrvatskoj i hrvatski narod i to u tri navrata. O. Andreas Resch bio je jedan od znanstvenika koji je istraživao fenomen ukazanja u Međugorju, o čemu je progovorio u knjizi. U poglavlju u euharistijskim čudima jedan veći segment posvećen je svetištu predragocjene krvi Kristove u Ludbregu. I naposljetku, u poglavlju o kauzama svetaca spominje se naša blaženica Marija od Propetog Isusa Petković. Čudo nakon koje je beatificirana spada u onu rijetku kategoriju čuda koja nisu čudesna ozdravljenja nego nešto drugo i o tome Górny piše u tom poglavlju.

“Górny i Rosikoń obišli su svijet dolazeći do mjestâ na kojima se znanost susreće s Otajstvom i u suradnji s uglednim znanstvenicima otkrili mnoštvo zapanjujućih pojava na koje znanost nije u mogućnosti odgovoriti. Tako je nastala ova knjiga prepuna novih spoznaja i fascinantnih fotografija koja nas vodi kroz svijet tajanstvenih fenomena i kroz područja koja genijalni ljudski um nije u stanju odgonetnuti…”, stoji u opisu ove knjige koju je objavila splitska izdavačka kuća Verbum.  Knjiga “Dokazi nadnaravnog” dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i preko web knjižare Verbum.hr, a možete je prelistati i više o njoj saznati na linku ovdje.

Goran Andrijanić | Bitno.net