Roseline Hamel, mlađa sestra francuskog svećenika oca Jacquesa Hamela kojega su 2016. godine u Francuskoj ubila dvojica islamista, susrela se sa Svetim Ocem. „Bio je to najintenzivniji susret kojega sam do sada doživjela. Koji privilegij!” izjavila je nakon 15-minutnog susreta.

Tijekom susreta, koji se održao 6. prosinca, papi Franji je pričala o dugom i vrlo emotivnom putu koji je uslijedio nakon što su 26. srpnja 2016. godine dvojica muškaraca njezinom bratu prerezali grlo dok je slavio svetu misu u maloj crkvi u Saint-Etienne-du-Rouvrayu u Normandiji.

Najprije se Svetom Ocu morala ispričati jer je odbila njegov poziv koji je uslijedio tri mjeseca nakon ubojstva, donosi Aleteia. Kaže da zbog tuge nije imala snage za put. „Papa je odgovorio da razumije moju bol te mi je zahvalio na mojim riječima i mom putu”, priča starija gospođa koja je na susret doputovala narušenoga zdravlja.

Svjedoči kako ju je u Vatikanu dirnuo Papin „umirujući osmijeh” i “dobronamjerni pogled”. Tijekom susreta Papi je uručila nekoliko poklona, među kojima treba izdvojiti propovijed koju je njezin brat napisao na komadu papira. U jednom trenutku stavila je ruku na Papino rame i rekla mu: „Papa Franjo, ja sam poput vas… I meni funkcionira samo lijevo plućno krilo“.

Papu je ipak zaboravila pitati za status beatifikacije oca Hamela, ali je uvjerena da će ga na to podsjetiti slika pokojnog brata koju je donijela u Vatikan. “Nadam se da će do ove beatifikacije doći prije nego što napustim ovaj svijet”, kaže ona.

Roseline Hamel ispričala je kako je susrela obitelj ubojice svojeg brata. Do susreta je došlo nakon godinu dana promišljanja. Jednog se dana upitala: „Tko pati više od mene?“ Tada je shvatila koliko se teško mora osjećati majka ubojice. Najprije je s njom razgovarala telefonski, a nakon toga se s nadbiskupom Dominiqueom Lebrunom pojavila na njezinim vratima. “Majka je otvorila vrata, raširila je ruke i zamolila za oprost. Rekla sam joj kako nisam došla zbog toga, nego predložiti da se pokušamo zajedno nositi s našom tugom.”