Šest povjesničara, savjetnika Kongregacije za kauze svetih, pregledalo je i na sastanku u Rimu 21. lipnja potvrdilo dokumentaciju vezanu za slučaj oca Kapauna.

– Ova vijest zaista je dobar znak. To je veliki korak naprijed i potvrda našeg rada, kao priznanje ocu Kapaunu, koji su se dogodili brže nego što smo očekivali – izjavio je o. John Hotze, biskupijski delegat pri Uredu za kanonizaciju ovog izvanrednog američkog svećenika.

Kapaun je rođen 1916. u siromašnoj obitelji češkog imigranata u seocetu Pilsen u središnjem Kansasu. Za svećenika je zaređen 1940., a vojnim kapelanom je postao četiri godine kasnije na svoj izričit zahtjev jer je, kako su to opisali njegovi najbliži, “volio vojnički način života”. Kao vojni kapelan 1950. je prebačen u Japan, a od tamo na Korejski polutok, gdje su Amerikanci bili angažirani u ratu između dvije Koreje.

U ratnoj situaciji o. Emil pokazao je iznimnu hrabrost, ne odvajajući se od svojih suboraca, bez obzira koje vjere bili, pomažući ranjenima i moleći se s njima. Redovito je predvodio euharistijska slavlja, koristeći haube džipova za provizorne oltare, dijelio posljednju pomast i ispovijedao katoličke vojnike. Pokapao je mrtve, kako svoje tako i neprijatelje, a često je pisao i pisma obiteljima poginulih Amerikanaca.

Podsjetimo, u studenom prošle godine u pratnji hodočasnika, biskup kanzaškog grada Wichite Carl Kemme predao je Kongregaciji za kauze svetih izvješće (positio) o životu američkog vojnog kapelana. Izvješće od gotovo 1100 stranica rezultat je rada postulature za beatifikaciju oca Kapauna, koji je 1993. godine proglašen „slugom Božjim“.

Premda su mnogi vjernici žalosni što otac Kapaun još uvijek nije proglašen blaženim, o. John Hotze tada je kazao kako predaja izvješća predstavlja veliki korak.

– Znamo da Kongregacija radi na mnogim kauzama. Mislim da svi mogu biti zadovoljni zbog ovog koraka, a prema riječima kardinala Amata ovo je vrijeme molitve i vrijeme u kojemu drugima i čitavom svijetu možemo govoriti o daru oca Kapauna našoj biskupiji – rekao je o. Hotze dodavši kako će, ukoliko Kongregacija potvrdi jedno od dvaju čudesnih ozdravljenja po zagovoru oca Kapauna, uslijediti njegova beatifikacija.

Riječ je o ozdravljenju 12-godišnje djevojčice koja je čudesno ozdravila od bolesti jetre i pluća, te o čudesnom izlječenju studenta koji je u nesreći pretrpio ozbiljne ozljede glave. Prema liječničkom izvješću, oba ozdravljenja medicinski su neobjašnjiva.

U travnju 2013. godine otac Emil Kapaun posthumno je odlikovan, i to iz ruku predsjednika Baracka Obame, najvišim američkim vojnim odličjem – Medaljom časti.

Priču o životu ovog izvanrednog svećenika koji je neustrašivo, na prvoj crti bojišnice, pomagao ranjenima, hrabrio i molio zajedno s onima koji su se borili, predvodio euharistijska slavlja, koristeći haube džipova za provizorne oltare, dijelio posljednje pomasti umirućima, te do smrti u svibnju 1951. služio svojim suborcima pročitajte NA LINKU.

M.V. | Bitno.net