Parlament južnoameričke države Ekvador odbio je jučer zakonski prijedlog koji je trebao uvesti legalizaciju pobačaja u slučaju začeća nakon silovanja i malformacije ploda.

Nacionalna skupština odbila je predloženi zakon koji je, da bi prošao, trebao 70 glasova. Dobio ih je pet manje, a protiv prijedloga glasovalo je 59 zastupnika, dok je 6 njih ostalo suzdržano.

U Ekvadoru je na snazi zakon koji zabranjuje abortus u svim slučajevima osim u onim silovanja žene s duševnom bolešću (što je postalo dopušteno zakonom usvojenim u siječnju) ili u slučaju ugroženosti života majke. Zakon predviđa zatvorske kazne i za majke koje su učinile pobačaj.
Zaštita nerođenog života zajamčena je ekvadorskim Ustavom koji govori o „zaštiti života od začeća“.

Prijedlog je trebao dopustiti pobačaj u svim slučajevima silovanja, u slučaju teških malformacija nerođena djeteta, incesta ili umjetne oplodnje koja nije bila dogovorena.

Ušao je u zakonsku proceduru i naišao, naravno, na veliki otpor Katoličke crkve i nevladinih udruga koji zagovaraju život, obiteljska i roditeljska prava. U lipnju su ulicama ekvadorskih gradova marširali na deseci tisuća ljudi prosvjedujući protiv zakonskog prijedloga.

Prekjučer je katolička dijeceza Guayaquila, najvećeg grada u državi, organizirala zajedno s evangelističkim zajednicama molitveni dan u kojem se molilo za mudrost i hrabrost za parlamentarne zastupnike.

„Abortus nikako ne može biti rješenje za bol koji osjeća žena, muškaraca i njihove obitelji. Govoriti o njemu kao ‘rješenju’ bolna je ironija…Zakon koji legalizira ubojstvo bespomoćnog ljudskog života ne može biti etičan. Trudnica dobro zna da nosi ljudski život u sebi“, rekao je na taj dan nadbiskup glavnog grada Quita Alfredo José Espinoza Mateus.

Nakon odluke Skupštine ispred parlamentarne zgrade izbili su neredi u kojima su sudjelovali pro-choice aktivisti, te je policija morala intervenirati.

Goran Andrijanić | Bitno.net