U Egiptu se blagdane slavi s visokom razinom pripravnosti – javlja agencija AsiaNews. Više od 250 tisuća policajaca i vojnika odrekli su se svojih praznika i godišnjih odmora kako bi zajamčili najveću moguću razinu sigurnosti za crkve, kršćane i turiste u vrijeme oko Nove godine. No unatoč velikoj prisutnosti policije 22. prosinca je napadnuta i oskvrnjena crkva u selu južno od Kaira.

Nakon molitve petkom oko 5000 ljudi se uputilo iz seoske džamije prema jedinoj crkvi u selu te su je okružili. Stotine su upale u crkvu, rušeći sve pred sobom: klupe, stolice, mikrofon, zvučnike, liturgijsko ruho, križeve, ikone, svete knjige. Zgrada ima tri kata i izvana ne izgleda kao crkva. Kopti iz sela su je više od 15 godina koristili kao mjesto molitve jer kršćani te regije nemaju svoju crkvu, a niti su im vlasti dale dozvolu da ju izgrade.

Neki su fundamentalisti proširili glasinu da kršćani planiraju izgraditi crkveni toranj, a to je uzrokovalo bijes muslimana koji su se okupili pred zgradom kako bi se silom usprotivili odluci. Poziv na napad je prije toga bio objavljen na Facebooku, najavljujući datum i vrijeme napada, te su sukladno tome sigurnosne snage bile obaviještene. No sudbonosnog je dana ostvaren planirani scenarij bez intervencije sigurnosnih snaga koje su, prema izvještajima nekih svjedoka, nestale.

Napadnuti su crkva i dobročinitelj koji je ponudio zemlju zgrade Koptskom pravoslavnom patrijarhatu. On i tri člana njegove obitelji su ozlijeđeni i hospitalizirani. Devet osumnjičenih koji su snimljeni mobitelom optuženi su i privremeno su pritvoreni. Dok se očekuje kraj istrage, sigurnosne su snage prekinule sve vjerske aktivnosti pod izgovorom da žele zaštiti društvenu sigurnost seljana. Zbog toga Kopti ne znaju hoće li moći slaviti božićnu liturgiju.

Kopti čine između 10 i 12% stanovništva Egipta u kojem živi nešto manje od 100 milijuna ljudi, te je najveća kršćanska zajednica u toj sjevernoafričkoj zemlji, a ujedno je jedna od najstarijih na Bliskom istoku. Kopti Božić slave dvaput: katolici 25. prosinca prema gregorijanskom kalendaru, dok pravoslavci slave 7. siječnja jer slijede julijanski kalendar.

Predsjednik Egipta najavio je u svom prošlogodišnjem božićnom pozdravu za vrijeme liturgije koju je predvodio patrijarh Tawadros II. da će se sljedeći Božić slaviti u katedrali koja će biti izgrađena u novom upravnom središtu istočno od Kaira. Građevinski su radovi pri kraju, a u kompleksu od 60 tisuća kvadratnih metara, najvećem na Bliskom istoku, prva kapela može primiti oko tisuću vjernika, te zajedno s ostalim može primiti više od osam tisuća ljudi. U podrumu se nalazi garaža, tu su i sobe za aktivnosti i susrete, a u kompleks je uključeno i sjedište koptskog pravoslavnog patrijarha, nasljednika sv. Marka Evanđelista. Dodajmo da će crkva osim toga imati dva velika tornja.

Od ovog će se Božića službena slavlja održavati u toj katedrali koja se nalazi 40 kilometara istočno od Kaira, sadašnjega glavnoga grada. Promatrači tvrde da je Predsjednik donio tu odluku iz sigurnosnih razloga. K tomu, egipatski je predsjednik Abdel Fatah al-Sisi delegirao nekoliko visokih vojnih i policijskih dužnosnika da u njegovo ime čestitaju katoličkim vjerskim vođama koji Božić slave 25. prosinca.

Radio Vatikan | Bitno.net