Katolička Crkva u Demokratskoj Republici Kongo zabranila je udjeljivanje nekih sakramenata vjernicima nakon što je u dijelu zemlje izbila epidemija ebole.

Nove regulacije, prema kojima su ukinuta krštenja, krizme, svećenička ređenja i udjeljivanje bolesničkog pomazanja, vrijede za nadbiskupiju Mbandaka-Bikoro u kojoj živi oko 650 tisuća katolika. Nadbiskupija obuhvaća sjeverozapadni dio DR Konga, gdje je u posljednjih mjesec dana ebola uzela najmanje 25 života.

Kako javlja Religion News Service, nadbiskup Fridolin Ambongo Besungu, apostolski administrator za nadbiskupiju, u priopćenju objavljenom 30. svibnja, najavio je zabranu udjeljivanja sakramenata koji zahtijevaju ljudski kontakt kako bi se spriječilo širenje virusa. Isti medij javlja kako je bolest zahvatila i jednog svećenika, no on se u međuvremenu oporavio.

Slučaj spomenutog svećenika postao je poznat nakon što se internetom proširila dirljiva fotografija u kojoj biskup Ambongo moli za njega dok se nalazi u karanteni.

Osim zabrane uvedene su i dodatne mjere poput pružanja pričesti isključivo na ruku, dok će se znak mira davati verbalnim putem, bez rukovanja ili zagrljaja.

Virus ebole može se prenijeti dodirom oštećene kože (poput male ranice) sa slinom, znojem ili sjemenom zaražene osobe. Također, nositelji virusa mogu biti divlje životinje poput majmuna i šišmiša.

Ovo je treća epidemija ebole koja je izbila u DR Kongu u zadnjih pet godina.

Tino Krvavica, RNS | Bitno.net