Fotografija svećenika, koji kleči na koljenima dok iza ograde za njega moli biskup, ovih dana je postala viralna. S lijeve strane fotografije je otac Lucien Ambunga, koji se zbog zaraze ebolom trenutno nalazi u karanteni, dok je s desne strane biskup Fridolin Ambongo koji moli za svećenikovo zdravlje. Ovu dirljivu fotografiju snimio je Will Swanson, a prenio Catholic Herald. Svećenik se ebolom zarazio dok je pomagao umirućem pacijentu. Prema posljednjim informacijama svećenik je nedavno testiran na ebolu, a testiranja su pokazala da je ozdravio.

Inače, Ministarstvo zdravlja Demokratske Republike Kongo je objavilo kako je od ebole do sada preminulo 25 ljudi. Bolest je izbila u nekoliko odvojenih dijelove države, a posljednjih nekoliko dana pojavili su se slučajevi u Mbandaki, milijunskom gradu u kojem je snimljena ova fotografija.

Katolička humanitarna agencija Cafod, koja djeluje u sklopu Biskupske konferencije Engleske i Walesa, objavila je izjavu u kojoj piše kako se u Mbandaki nalaze njihove lokalne ekipe koje pomažu oboljelima. „Usredotočit ćemo se na prevenciju bolesti, vodu, higijenu, mobilizaciju zajednice i komunikaciju. Oslanjamo se na pomoć svećenika, vjernika, učitelja i zdravstvenih djelatnika koji su aktivni u zaraženim područjima“, stoji u priopćenju.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net