Donald Trump stao je u obranu pape Franje nakon optužbi da nije dovoljno učinio kako bi spriječio seksualne skandale u Crkvi, istaknuvši kako smatra da Sveti Otac radi najbolje što može.

“Papa čini, vjerujem, najbolje što itko može učiniti. Što bi trebao učiniti?”, izjavio je predsjednik SAD-a u intervjuu za The Daily Caller, upitan o skandalima koji posljednjih mjeseci potresaju Crkvu u SAD-u.

Podsjećamo, početkom ljeta na vidjelo su izašla seksualna zlodjela kardinala Theodora McCarricka kojeg je papa Franjo suspendirao te mu oduzeo kardinalski naslov.

U kolovozu su pak u javnost izašli rezultati istrage koju je vodio ured državnog tužitelja savezne američke države Pennsylvanije, a koji su pokazali kako je u šest tamošnjih katoličkih biskupija zlostavljano najmanje tisuću žrtava u razdoblju od 70 godina. U izvješću je uključeno više od 300 svećenika povezanih sa zlostavljanjima.

Nedavno je pak, bivši apostolski nuncij pri SAD-u, nadbiskup Carlo Maria Viganò, optužio papu Franju za zataškavanje seksualnih zločina koje je počinio McCarrick.

Donald Trump osvrnuo se i na slučaj osramoćenog kardinala.

“Iznenađen sam zbog McCarricka, svi su ga poznavali i stoga je nevjerojatno vidjeti ove stvari. To je poražavajuće za Katoličku Crkvu”, izjavio je, odbivši pritom komentirati treba li vrh Crkve u SAD-u podnijeti ostavku zbog skandala.

“Ovo je vrlo tužno za gledati”, dodao je američki predsjednik, rekavši: “Za mene je ovo jedna od tužnijih priča jer imam iznimno poštovanje prema Katoličkoj Crkvi.”

Odnos Donalda Trumpa i pape Franje posljednjih je godina imao uspona i padova. Tako je u veljači 2016. Sveti Otac, aludirajući na Trumpa, izjavio kako „osoba koja misli samo na izgradnju zidova, a ne na stvaranje mostova, nije kršćanin“.

Unatoč tome, njihov susret u svibnju prošle godine prošao je u ugodnom ozračju. Trump je tako u razgovoru s američkim novinarima istaknuo kako je susret bio “fantastičan” te kako je bila “čast sjediti s Papom”.

Tino Krvavica | Bitno.net