Salezijanski misionar koji je bio u zatočeništvu isilovaca 557 dana dolazi u Hrvatsku i BiH.

Indijski salezijanski svećenik don Tom Uzhunalil boravit će u Hrvatskoj i BiH od 15. do 22. listopada kako bi prenio svoje iskustvo života u zatočeništvu isilovaca. Don Toma su oteli u ožujku 2016. godine u jemenskom gradu Adenu gdje je služio kao misionar u staračkom domu sestara Misionarki ljubavi. Teroristi su pritom ubili ukupno 16 ljudi, od kojih su četiri redovnice ubijene pred Tomovim očima, a jedino su njega odlučili zadržati na životu. 

Svjetski mediji bili su prepuni nagađanja o sudbini don Toma, crkvene su vlasti pozivale na molitvu, da bi don Tom napokon bio oslobođen u rujnu 2017. godine zahvaljujući zajedničkim naporima Vatikana, omanske vlade i vlasti Jemena. U zatočeništvu je proveo 557 dana, a nakon povratka na slobodu don Tom je istaknuo kako je dane provodio u molitvi, posebice za duše ubijenih u tom krvavom pohodu, te za svoje otmičare.

“Svakoga dana molio sam Anđeo Gospodnji, tri ili četiri krunice; zatim Očenaš, Zdravo Marijo i Slava Ocu za ubijene sestre, krunicu Božjem milosrđu; meditirao sam nad Križnim putem i slavio svetu misu, iako nisam imao kruha ni vina, a molitve sam izgovarao po sjećanju. Molio sam za svoje otmičare i zahvalio Bogu za sjeme dobra koje su imali u svojim srcima. Zahvaljujući Bogu, ne osjećam nikakvu mržnju spram njih.”

Don Toma je pozvala Hrvatska salezijanska provincija, a tijekom svoga boravka posjetit će Zagreb, Žepče, Međugorje i Split gdje će imati razne susrete. Njegovu dirljivu priču moći ćete pročitati u knjizi “Čudom živ” u izdanju nakladničke kuće Salesiana koja će biti predstavljena u Zagrebu. Svojim dolaskom don Tom će obogatiti i izvanredni svjetski misijski mjesec listopad koji je proglasio papa Franjo.

*Pročitajte više: Svjedočanstvo otetog svećenika: Dane je brojao pomoću tableta, misu služio ‘napamet’, a cijelo je vrijeme molio za otmičare

Bitno.net