svjedočanstvo otetog svećenika otac tom

Trideset kilograma lakši, oslabljena tijela, ali čudesne duhovne snage i velike umne bistrine. Takav se u subotu, 16. rujna, pred novinarima okupljenima u Centru ”Salesianum” u Rimu, pojavio pater Tom Uzhunnalil, indijski salezijanac, misionar, koji je oslobođen 12. rujna, nakon što je 18 mjeseci proveo u zatočeništvu, javlja Radio Vatikan.

“O pojedinostima njegova oslobađanja nisu dani podaci, jer ih ne poznajemo”, objasnio je salezijanski poglavar don Ángel Fernández Artime. “Sigurno je da je do puštanja na slobodu došlo preko jednoga humanitarnog djelatnika koji je u vezi s Omanskim Sultanatom”, dodao je don Ángel.

Pater Tom je dugo govorio o svojemu zatočeništvu, ali je prije toga, vidljivo dirnut, uputio poseban bratski i prijateljski pozdrav skupini Misionarki ljubavi nazočnoj na tiskovnoj konferenciji. Upravo je sa sestrama svete Majke Terezije iz Kolkate djelovao u Jemenu, pružajući duhovnu pomoć, kada su u velikom terorističkom napadu ubijene četiri njihove sestre, zajedno s još 12 osoba koje su radile u toj ustanovi, dok je on sam otet.

Kako piše Catholic Herald, nakon što je uputio sućut Misionarkama ljubavi, otac Tom prekrio je svoje oči kako bi sakrio suze. Tišina je ispunila prostoriju, dok su kapljice koje su se slijevale niz njegovo lice otkrivale emocionalni teret koji je dugo nosio u sebi.

“Ne bih htio govoriti previše o sestrama jer me obuzmu osjećaji”, poručio je salezijanac, nastavljajući svoju priču.

Na pitanje novinara koji bi, po njegovu mišljenju, mogli biti razlozi otmice, kazao je da ne zna te da se i sam pitao zašto je baš on pošteđen.

“Zašto me nisu ubili, zašto mi nisu svezali ruke, ne znam.”

Smatra kako je možda razlog bio novac, tj. mogućnost da otmičari za njega dobiju dobru otkupninu.

“Ima mnogo skupina koje čine takve stvari za novac”, poručio je, negiravši da su ga otmičari pokušali obratiti na islam.

Kako svjedoči, skupina koja ga je otela također je uzela svetohranište, omotavši ga oltarskim platnom te položivši ga pored njega u prtljažnik vozila. Ruke mu nisu bile vezane te je uspio maknuti tkaninu, pronašavši u tabernakulu “četiri ili pet malih hostija”. Tako je prvih nekoliko dana u zatočeništvu redovitu služio misu.

Kad mu je ponestalo hostija, redovito je recitirao stavke mise napamet.

“Svakog sam dana, u miru, recitirao euharistiju po sjećanju, premda nisam imao kruha i vina. Međutim, molio sam se Bogu da mi ih udijeli u duhu.”

“Uvijek sam molio za sve, za Papu, za ubijene sestre, za obitelj, za sve one za koje sam znao da mole za mene, ali i za otmičare”, rekao je indijski svećenik te dodao da nije nikada bio zlostavljan.

“Otmičari su se pobrinuli također da mi daju lijekove koji su mi potrebni za dijabetes. Zahvaljujući tabletama koje sam imao na raspolaganju, a kojih je bilo 230, uspijevao sam brojiti dane koji su prolazili.”

Vijest o svom oslobođenju primio je 11. rujna. Kako svjedoči, satima su ga vozili s povezom na očima na nepoznatu lokaciju. Međutim, nakon nekog vremena, otmičari su mu poručili kako “neki dogovori nisu ispoštovani” te su se uputili natrag.

Tada mu je jedan od otmičara, ne poznavajući nauk o Svetom Trojstvu tj. jednom Bogu i tri božanske osobe, poručio: “Možda si se molio trećem Bogu, sada se moraš moliti drugom Bogu kako bi sutra sve prošlo dobro.”

Iste noći probudili su ga, rekavši mu: “Imamo dobre vijesti, ideš doma.”

Ponovno je proveo sate u autu s povezom preko očiju. Nakon što su ga prebacili u drugo vozilo, maknuli su mu povez, a nepoznata osoba mu je pokazala njegovu sliku na mobitelu i pitala: “Jesi li ti ova osoba?”

Nakon što je dao potvrdan odgovor, vozač je upalio auto i krenuo. Više od jednog dana vozili su se kroz pustinju, a osoba do njega mu je rekla: “Sad si slobodan, sada si na sigurnom.”

Otac Tom odveden je potom u glavni grad Omana, Muskat, gdje je primio medicinsku pomoć, dobio novu odjeću te se obrijao.

Kako tvrdi, tijekom 18 mjeseci, promijenio je tri lokacije, međutim nijedna mu nije bila poznata. Premda se neko vrijeme mislilo da su ga oteli pripadnici ISIL-a, indijski svećenik tvrdi kako se otmičari nikada nisu identificirali.

Otac Tom se tijekom konferencije za medije zahvalio onima koji su pomogli u njegovu oslobađanju, prije svega sultanu Omana, Qaboosu bin Said al Saidu, indijskim vlastima, Vatikanu te papi Franji s kojim se susreo ubrzo nakon puštanja na slobodu (fotogaleriju s tog dirljivog susreta možete pogledati OVDJE).

Na kraju je izrazio želju za susretom s vrhovnom poglavaricom Misionarki ljubavi, zahvalio Bogu zato što se uvijek brinuo za njega, i ponovno istaknuo da želi i dalje služiti Gospodinu i biti poslušan Njegovoj volji.

Tino Krvavica | Bitno.net