Američki dominikanac i doktor moralne teologije, Thomas Petri, OP, pokrenuo je raspravu na svojem Twitter profilu vezanu za detalj sa subotnje krunidbe u Londonu.

Naime, Petri je primijetio da je predslavitelj misnog slavlja, canterburyjski nadbiskup Justin Welby, na ruci nosio sat. U svojem je komentaru Petri napisao:

„Jedna od prvih stvari kojima podučavam kandidate za ređenje je da uvijek trebaju skinuti sat prije slavljenja bilo koje liturgije. Sat ne pokazuje samo osobni stil, već nas veže uz vrijeme. Štovanje Boga ne bi smjelo biti vremenski vezano i vrijeme ne bi smjelo ometati osobu koja slavi misu. Nikada ovo ne bih dopustio. (Uzimajući u obzir, naravno, probleme s drugim aspektima ove liturgije koji su značajniji od sata.)

Primijetio sam da kralj Charles ne nosi sat. Iznenađujuće, nadbiskup Justin Welby ga je nosio. Zasigurno, Britanci imaju protokol za to.“


U komentarima na njegovu objavu razvila se zanimljiva rasprava u kojoj su se neki složili s time, ali je ipak većina bila rezervirana prema njegovom stavu:

„Sat mi uopće ne smeta. Sat može učiniti puno više od pokazivanja vremena. Može upozoriti osobu na nepravilan rad srca, puls, temperaturu, razinu šećera u krvi itd.“, napisao je jedan komentator.

„Nemam preveliko poštovanje za Welbyja, ali poštujem njegovu želju da zna koliko je sati i da bude pedantan u vezi s tim. Kao učitelj osjećao sam se užasno dezorijentirano ako bih zaboravio sat, čak i ako je u sobi bio savršeno ispravan sat. Brinite se oko nečeg važnog“, poručio je drugi pratitelj.

Jedan od komentatora ukazao je na činjenicu da su i posljednji pape fotografirani sa satom na ruci tijekom misnog slavlja, zbog čega nije mogao biti previše kritičan prema anglikanskom nadbiskupu:

“Rektor bogoslovije u kojoj sam studirao nekoliko godina rekao je isto! Međutim, teško je biti posebno kritičan prema slavitelju mise što se ovog pitanje tiče kada su Ivan Pavao II., Benedikt XVI. i Franjo fotografirani kako rade isto mnogo puta.”