Američki ateistički aktivisti okupljeni u udruzi programatskog imena „Sloboda od religije“ (The Freedom from Religion Foundation“) uputili su prosvjedno pismo upravi teksaškog zatvora koja je nedavno dopustila nastup Kanyeu Westu pred njihovim zatvorenicima.

Udruga je napisala upravitelju zatvora šerifu Edu Gonzalesu kako ne smije više dopuštati takve događaje poput ovoga koji je on opisao kao „crkvenu službu“ jer tako diskriminira zatvorenike koji nisu religiozni. Pri tome se pozivaju na odluke Vrhovnog suda koje su „potvrdile kako Prvi amandman jamči religijsku neutralnost države“.

„Organizirali ste, kako ste i sami priznali, religijski obred i tako prešli tu crtu. Ne možete svoju javnu službu koristiti za promoviranje bilo koje religije, pa bila to i ona koju dijelite s Westom“, napisali su.

Ovo pismo, koje su zabilježili američki mediji, nije još dobilo nikakav odgovor, a vjerojatno i neće. S druge strane, pozitivne reakcije na Westov nastup ne jenjavaju.

Tako je sam Gonzales u izjavama nakon nastupa rekao kako je dobar dio zatvorenika bio dirnut s njim i da je za mnoge od njih značio „snažno iskustvo Boga“.

„Mogli ste vidjeti ljude na koljenima, ljude kako plaču“, rekao je šerif.

Glasnogovornik zatvora Jason Spencer objavio je tvit na koji je „nalijepio“ fotografije koji prikazuju zatvorenike u molitvi.

„Recite što želite o Westu, ali donio je svjetlo onima koji ga trebaju“, napisao je.

Bitno.net