Samo deset dana uoči Papina dolaska u Egipat, egipatska policija uhitila je 13 terorista koji su planirali napade na javne ustanove i crkve, navodi se u priopćenju egipatskog ministarstva unutarnjih poslova.

Uhićenja su uslijedila nakon posljednjih terorističkih napada na kršćansku zajednicu u kojima je poginulo 45, a ranjeno oko 100 osoba.

Egipatski mediji prenose kako su sigurnosne snage otkrile dvije farme u Aleksandriji i Beheiri koje su teroristima služile kao spremišta oružja i prostor za izradu eksplozivnih naprava.

Iz organizacije Pomoć Crkvi u potrebi naglašavaju kako posljednja uhićenja potvrđuju da “ekstremističke skupine i dalje ciljaju na kršćansku zajednicu nakon dvostrukog napada na crkve u Tanti i Aleksandriji na Cvjetnicu“.

Dodajmo kako je jučer u napadu na egipatske snage sigurnosti pokraj drevnog samostana svete Katarine na Sinaju ubijen jedan, a ranjena četiri policajca. Odgovornost za napad preuzela je tzv. Islamska država, a prema izvješću ministarstva unutarnjih poslova napadač je ubijen.

Samostan svete Katarine jedan je od najstarijih i najpoznatijih kršćanskih samostana na svijetu. Osnovan je u 6. stoljeću na mjestu Mojsijeva susreta. U njemu se čuvaju posmrtni ostatci sv. Katarine Aleksandrijske, mučenice iz 4. stoljeća, a zbog svojih bizantskih zidina i samostanskih građevina u kojima se nalazi izvanredna kolekcija ranih kršćanskih iluminiranih rukopisa i ikona 2002. godine upisan je na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net