Britanski premijer David Cameron jedan je od najmoćnijih političara na zemaljskog kugli. Kao predsjednik Konzervativne stranke i premijer Velike Britanije nikada nije skrivao svoje kršćanske korijene niti svoju vjeru. Sam je izjavio kako se smatra “prakticirajućim kršćaninom” te članom Engleske crkve pritom navodeći kako Bibliju smatra “nekom vrstom uputstva za uporabu” na području morala.

Cameron, nažalost, nije “hardcore” kršćanin. Sam je izjavio kako je dobra stvar kod Engleske crkve što ne traži od ljudi da “potpišu sve što je u kanonu”. Dapače tijekom njegova mandata legalizirani su gay brakovi u Velikoj Britaniji, a potiču se i genetske manipulacije nad djecom.

Ali tu se vide velike razlike između Velike Britanije i Hrvatske. Cameron, premda ne promovira vrijednosti kršćanskog morala, ne libi se govoriti o njima niti istaknuti ono što je mnogima danas kao psovka, a to je da je kršćanstvo utkano u civiliziranu Europu i da je cilj terorista da te temelje razruše. U Hrvatskoj bi priča o “kršćanskim vrijednostima” bila dočekana na nož kvazisekularista kao primjer čistog “fašizma”.

Dok se na Cameronovu čestitk nitko nije praktički niti osvrnuo, jedan tweet Marijane Petir u kojem piše kako je “naš Bog pobijedio smrt” dignuo je brojne hrvatske medije i javne ličnosti na noge (naš komentar o tome možete pročitati OVDJE).

Čestitka britanskog premijera još je važnija zbog činjenice da je javno osudio progon kršćana na Bliskom istoku pritom rekavši kako “moramo javno govoriti i stati uz one koji hrabro svjedoče svoju vjeru”. Ova izjava iznimno je bitna s obzirom na nedavne rasprave u britanskom parlamentu o proglašenju nasilja nad kršćanima na Bliskom istoku genocidom. Stvar se dodatno zahuktala nakon što je američki državni tajnik, John Kerry, izjavio kako se smatra da genocid nad kršćanima postoji, što bi moglo dovesti do rezolucije od strane UN-a i veće pomoći za progonjene Kristove sljedbenike na tom području.

Pogledajte ovu lijepu uskršnju čestitku:

Easter 2016: David Cameron’s message“The message of Easter is a message of hope for Christians in our country and all around the world.” David Cameron

Posted by 10 Downing Street on 27. ožujka 2016

Tino Krvavica | Bitno.net