Nakon današnje rasprave, zastupnici Donjeg doma britanskog parlamenta su sa 382 glasa “za” i 128 “protiv”, usvojili promjene zakona o postupcima umjetne oplodnje koji uključuju tzv. postupak zamjene mitohondrija – laboratorijski zahvat kojim se u jajnu stanicu „majke donora“ sa zdravim mitohondrijima, a iz koje je prije uklonjena stanična jezgra, prenosi stanična jezgra „prave majke“, nakon čeka slijedi klasična in-vitro oplodnja. Cilj postupka je uklanjanje nezdravog mitohondrijskog DNA „prave majke“ i izbjegavanje prenošenja različitih nasljednih bolesti poput srčanih problema, bolesti jetre ili mišića s majke na dijete. Posljedica postupka bilo bi dijete sa tri biološka roditelja (DNA majke, DNA oca i mitohondrijski DNA „majke donora“).

Nakon javne rasprave započete još 2013. godine, mogla su se čuti različita razmišljanja o ovom kontroverznom postupku. Tadašnja Vladina povjerenica za zdravlje Sally Davies zahtijevala je što prije uvođenje spomenutog postupka smatrajući kako alternative nema!

Ministrica zdravlja Jane Ellison izjavila je kako je parlament bio pred teškom odlukom, ali kako je ona dobro razmotrena.

– Riječ je o vrhunskoj znanosti u okviru visoke kontrolne regulative – rekla je Ellison.

Ipak, za mnoge ovaj postupak otvara nebrojena medicinska i etička pitanja.

Već na početku javne rasprave na njih je upozorio ravnatelj udruge „Human Genetics Alert“ David King, naglasivši kako su takvi postupci neetični i nepotrebni.

– Oni prelaze granicu etičnosti koju su usvojile vlade širom svijeta, prema kojoj je dogovoreno da se neće vršiti genetičke izmjene na ljudskim bićima – podsjetio je King.

Za mnoge, ovaj postupak samo je prvi korak u stvaranju tzv. „dizajnerskih beba“ kod kojih bi se „genetski make-up“ odnosio ne više na pitanje zdravlja, već na boju kose, očiju i sl.

Veliku zabrinutost izrazila je i Josephine Quintavalle, predsjednica udruge „Comment of reproductive ethics“.

– Ovo prelazi granicu oko koje su mnogi stručnjaci s područja etike, genetike i znanosti općenito vrlo zabrinuti – rekla je Quintavalle te naglasila:

– Ljudi ne smiju iz udobnosti svojeg naslonjača misliti kako se radi o odličnoj ideji, te kako ćemo sada izliječiti bolesti i ozdraviti.

Odluku britanskih parlamentaraca komentirala je i zastupnica Fiona Bruce koja se usprotivila proširenju zakona.

– Današnje glasovanje pokazalo je kako su unatoč Vladinom vratolomnom ‘guranju’ prijedloga, te milijunskim iznosima istraživačkog lobija uloženima u podupiranje ovog zakona, mnogi zastupnici izrazili ozbiljnu zabrinutost oko ovog postupka, i to iz različitih razloga – etičkih, sigurnosnih, znanstvenih i zakonskih. Oni odražavaju razmišljanje građana od kojih, prema posljednjim anketama, samo 10% podržava ovu promjenu – rekla je Bruce, dodavši kako se nada da će Gornji dom britanskog parlamenta (Dom Lordova), koji je sljedeća instanca na kojoj će se raspravljati o prijedlogu, ovu činjenicu uzeti u obzir.

– Jedno je sigurno. Ukoliko ova promjena bude odobrena ili kao što je netko već rekao, kad duha jednom pustite iz lampe, kad krene izvođenje ovih postupaka, društvo više neće imati put povratka.

Zabrinutost je izrazio i biskup John Sherington, član Komisije za kršćansku odgovornost i građanstvo Biskupske konferencije Engleske i Walesa.

– Nijedna druga država nije dopustila ovaj postupak, a međunarodna znanstvena zajednica nije uvjerena kako je on potpuno siguran i učinkovit. Čini se neshvatljivim da potpuno nova tehnika koja će se odraziti na buduće generacije bude odobrena bez kliničkog testiranja. Također, postoje i ozbiljni etički prigovori jer postupak uključuje uništavanje ljudskih embrija – rekao je biskup Sherington podsjetivši kako je „ljudski embrij novi ljudski život i mora ga se poštovati i štititi od trenutka začeća“.

Sa stajališta Katoličke crkve ovakvi su postupci nedopustivi, najprije stoga što uključuju postupak umjetne oplodnje kojim se začeće djeteta „obavlja izvan tijela bračnih drugova uz pomoć radnji trećih osoba, o čijoj upućenosti i tehničkoj djelatnosti ovisi hoće li zahvat uspjeti; život i identitet zametka povjereni su moći liječnika i biologa i uspostavlja se gospodstvo tehnike nad ishodištem i sudbinom ljudske osobe (Donum vitae 11), zatim zbog prisutnog eugeničkog mentaliteta koji „prihvaća život samo u određenim uvjetima i koji odbacuje ograničenje, hendikep, bolest“ (Evangelium vitae 14), te stoga što „vrijeđaju pravo djeteta da bude rođeno od oca i majke koje poznaje i koji su među sobom vezani ženidbom. One su izdaja isključivog prava supružnika da postanu otac i majka samo jedno pomoću drugoga” (KKC 2376).

Miodrag Vojvodić|Bitno.net