Nadbiskupija Colombo u Šri Lanki sprema se započeti proces kanonizacije za stotine vjernika koji su ubijeni u terorističkom napadu na Uskrs 2019. Vijest je to koju je za CNA potvrdio nadbiskupijski dužnosnik.

Vlč. Joy Indika Perera, predstavnik kardinala Malcolma Ranjitha iz Colomba, rekao je da nadbiskupija planira podnijeti molbu vatikanskom Dikasteriju za kauze svetaca da se oni koji su ubijeni u napadima na uskrsnu nedjelju proglase mučenicima vjere.

Podsjećamo, 21. travnja 2019. islamisti su u samoubilačkim napadima na tri crkve i tri hotela u Colombu ubili 269 osoba, a više od 500 su ih ranili. U dvije crkve u kojima su slavljene uskrsne mise ubijeno je 216 vjernika katolika.

Govoreći u kardinalovo ime, Perera je kritizirao vladinu reakciju na masakr, optuživši je da još uvijek čini sve kako bi “sakrila” informacije o napadima i odgovornima.

“Kardinal Ranjith uvijek je inzistirao na otkrivanju [istine] iza ovih napada jer postoje jasni pokazatelji da je to bio namjerni čin političke manipulacije nekih zainteresiranih strana koje su iskoristile islamske ekstremiste za svoju đavolsku zavjeru”, rekao je Perera dodavši kako do danas nije pokrenuta ozbiljna istraga kako bi se otkrili pravi uzroci masakra.

Maithripala Sirisena, koji je bio predsjednik Šri Lanke u vrijeme masakra, osuđen je u siječnju 2023. godine zajedno s još četvoricom visoko rangiranih državnih službenika jer je nije spriječio pokolj unatoč tome što je posjedovao detaljna obavještajna izvješća koja su pokazivala da su napadi neminovni.

Papa Franjo također je apelirao na vlasti u Šri Lanki da otkriju počinitelje stravičnog zločina. “Molim vas zbog pravde i ljubavi prema svom narodu, da se definitivno razjasni tko je odgovoran za ove događaje. To će donijeti mir vašoj savjesti i naciji”, rekao je Papa nakon mise u Vatikanu u travnju 2022. godine.

Vlč. Perera rekao je da je kardinalu Ranjithu prioritet otvaranje kanonizacije uskrsnih mučenika jer je uvjeren da su umrli za svoju vjeru.

Kardinal Ranjithu smatra da je činjenica da su žrtve morale položiti svoje živote kako bi sudjelovale u činu vjere dovoljna “da ih se promakne na razinu sluga Božjih i mučenika zbog vjere”, objasnio je Perera.