Nadbiskup Colomba kardinal Malcolm Ranjith pozdravio je presudu Vrhovnog suda Šri Lanke prema kojoj bivši predsjednik Maithripala Sirisena s još četvero visokih dužnosnika mora platiti odštetu obiteljima stradalih u terorističkim napadima na Uskrs 2019., objavio je 16. siječnja 2023. Vatican News.

Vrhovni sud proglasio je 12. siječnja bivšeg predsjednika i dužnosnike odgovornima zbog propusta u sprječavanju napada. Tužbu protiv njih podignulo je 13 obitelji stradalih, upravitelji mjesne Crkve i aktivisti. Osuđenici obiteljima moraju platiti odštetu od 100 milijuna rupija (273 tisuća američkih dolara).

Prema presudi, tadašnji predsjednik Šri Lanke Sirisena nije spriječio masakr unatoč detaljnim obavještajnim izvješćima koja su pokazivala da su napadi bili neminovni. Glavni počinitelj napada Zaharan Hashim bio je nekoliko godina na državnoj listi za nadzor.

Uz Sirisena, za nepoduzimanje mjera za sprječavanje napada osuđeni su bivši čelnici policije, obavještajne službe i obrane.

Podsjećamo, 21. travnja 2019. islamisti su u samoubilačkim napadima na tri crkve i tri hotela u Colombu ubili 269 osoba, a više od 500 su ih ranili.

Presuda Vrhovnog suda je veliki pomak nakon gotovo četiri godine zastoja u istrazi. Crkva i obitelji žrtava ustrajno su optuživale tadašnje vlasti koje su zanemarile obavještajna izvješća o predstojećim terorističkim napadima, a potom i zataškale stvarne krivce radi političkog probitka.

Optužbe je opetovano i oštro ponavljao tamošnji kardinal Ranjith. Na konferenciji za medije u petak 13. siječnja presudu Vrhovnog suda pozdravio je kao „povijesnu“.

Na razjašnjenje napada pozvao je i papa Franjo.