Krajem prošloga tjedna čileanska policija je uhitila bivšeg kancelara nadbiskupije Santiago Óscara Muñoza Toleda kojega se tereti da je seksualno zlostavljao maloljetnike, donosi Crux. Istraga protiv ovog svećenika, koji je bio zadužen za prikupljanje svjedočanstava žrtava seksualnog zlostavljanja, započela je u svibnju.

Svećenik je osumnjičen za zlostavljanje najmanje sedmero djece, od kojih su petero bili njegovi nećaci. Ako bude proglašen krivim, prijeti mu dugogodišnja zatvorska kazna. Inače, bivši kancelar Toledo je u siječnju ove godine sam sebe prijavio Crkvi. Njegovo uhićenje naredio je tužilac Emiliano Arias, koji također predvodi istragu nad 14 svećenika iz Rancague, suspendiranih zbog navodnog sudjelovanja u nizu seksualnih prijestupa, kao što je zlostavljanje maloljetnika i prostitucija.

Policija je krajem prošloga tjedna također drugi put obavila pretres crkvenih prostorija u potrazi za dokumentacijom. Prvi pretres bio je prije mjesec dana kada je policija zaplijenila dosjee vezane uz crkvenu istragu zbog zlostavljanja od strane klerika na području grada Santiaga.

Juan Caros Cruz je kao dječak bio žrtva svećenika Fernanda Karadima, kojega je Vatikan 2011. godine osudio na pokajnički i molitveni život. Na Twitteru je napisao kako osjeća „nemoć i bijes“ zbog činjenice da je čovjek koji je prikupljao dokaze protiv drugih svećenika istovremeno bio zlostavljač djece. Bivši kancelar Óscar Muñoz Toledo u petak je saslušan na sudu, a državne vlasti vjeruju kako postoji mogućnost da je u nadbiskupiji Santiago imao suučesnike.

Inače, trideset čileanskih biskupa je zbog seksualnih skandala podnijelo ostavku. Papa Franjo je u lipnju prihvatio ostavke njih petorice. Među prihvaćenim ostavkama nalaze se one Juana Barrosa i Horacia Valenzuele koje žrtve optužuju kako su prikrivali zločine svojega mentora Fernanda Karadime.

Papa Franjo se sredinom travnja ispričao zbog podcjenjivanja ozbiljne krize koja je nastala zbog seksualnog nasilja s kojim je povezan čileanski biskup Juan Barros. U pismu, koje je objavio Vatikan, Papa je izjavio kako je, zbog nedostatka istinitih i uravnoteženih informacija, ozbiljno pogriješio u procjeni i percepciji situacije. „Molim za oproštenje svih onih koje sam povrijedio“, napisao je papa Franjo. Tom prilikom je žrtve pozvao na osobni susret, koji je početkom svibnja održan u Vatikanu.

„Nikada nisam doživio da mi se netko tako pokajnički obraća. Osjetio sam kako je Papu doista pogodilo sve što se dogodilo. Ne znam koje bih riječi upotrijebio jer se ne događa često da ti se papa ispričava“, izjavio je Juan Carlos Cruz nakon susreta sa Svetim Ocem. Nadodao je kako je Sveti Otac izjavio: „I ja sam bio dio problema, ja sam to uzrokovao! Oprostite mi!“

Rašeljka Zemunović | Bitno.net