Zbog manjega broja prijava za susrete s papom Franjom u Slovačkoj od 12. do 15. rujna, slovački biskupi odlučili su umjesto cijepljenih s obje doze pripustiti i one koji su preboljeli Covid-19 i s aktualnim negativnim nalazima testiranja, prenosi Vatican News.

Kako je objavljeno na mrežnim stranicama Slovačke biskupske konferencije, biskupi su odlučili da zelena potvrda o primljene dvije doze cjepiva protiv koronavirusa više nije isključivi uvjet za sudjelovanje na susretima u u Prešovu 14. rujna, na misi i susretu s mladima u Košicama istoga dana; te u nacionalnom svetištu u Šaštinu 15. rujna.

Slovački biskupi uputili su i pastirsko pismo u kojem pozivaju vjernike na susrete s Papom, no broj prijava još uvijek je manji od očekivanoga. U Slovačkoj je još uvijek niska stopa procijepljenosti, a kao posljedica višemjesečne zabrane svih liturgijskih slavlja tijekom zatvaranja uvjetovanog pandemijom vjernici, posebno stariji, još uvijek u ograničenom broju izravno sudjeluju u bogoslužjima, pa i misama.

Papino drugo ovogodišnje inozemno putovanje, nakon Iraka u ožujku, počinje u Budimpešti gdje 12. rujna predsjeda završnim slavljem Međunarodnoga euharistijskoga kongresa, a nastavlja se posjetom slovačkim gradovima – Bratislavi, Prešovu i Košicama te marijanskom svetištu u Šaštinu. Geslo apostolskog putovanja pape Franje u Slovačku je „S Marijom i Josipom na putu k Isusu“.