Prijave za sudjelovanje moguće su na službenoj mrežnoj stranici Papina pohoda. Od drugoga cijepljenja do trenutka susreta s Papom mora proći najmanje 14 dana; a od cijepljena cjepivom za koje je potrebna samo jedna doza mora proći 21 dan.

To se odnosi na mise s Papom na otvorenom u Prešovu 14. rujna i na misi i susretu s mladima u Košicama istoga dana; te u nacionalnom svetištu u Šaštinu 15. rujna. Kod prijave se dobiva posebni kod koji zajedno s Covid-potvrdom treba pokazati pri ulasku, istaknuli su iz organizacijskoga odbora.

Papino drugo ovogodišnje inozemno putovanje, nakon Iraka u ožujku, počinje u Budimpešti gdje 12. rujna predsjeda završnim slavljem Svjetskoga euharistijskoga kongresa, a nastavlja se posjetom slovačkim gradovima – Bratislavi, Prešovu i Košicama te marijanskom svetištu u Šaštinu.

Geslo apostolskog putovanja pape Franje u Slovačku je „S Marijom i Josipom na putu k Isusu“. Izabrano je kao „molitva da posjet pape Franje Slovačkoj uzmogne ojačati vjeru i obnoviti želju da se slijedi stope Gospodina Isusa koji ‘nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade’“, prema riječima iz Matejeva evanđelja. Spominjanjem Djevice Marije želi se odati počast dubokoj marijanskoj pobožnosti slovačkih vjernika koji se „stoljećima utječu njoj u pomoć“. Papa je u geslu putovanja također želio spomenuti svetoga Josipa, kojemu je posvetio apostolsko pismo Patris corde.

Slovačka je za troškove posjeta pape Franje stavila na raspolaganje 5,4 milijuna eura državnih sredstava i odobrila raspoređivanje do 1300 pripadnika sigurnosnih snaga dnevno. U sklopu toga je korištenje specijalističkih tehnika za radiološke, kemijske i biološke preglede, kao i tri helikoptera.

Posjet pape Franje u rujnu četvrti je pohod nekog pape Slovačkoj. Prvi puta ju je posjetio papa Ivan Pavao II. godine 1990., odmah nakon pada „Željezne zavjese”, dok je još bila Čehoslovačka. Poljski papa posjetio ju je dvaput i nakon osamostaljenja – bilo je to 1995. i 2003. godine.